Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proteste în stradă, circ în Parlament! Ultimele două legi trec azi de Senat şi ajung la promulgare

Asaltul PSD-ALDE-UDMR asupra justiţiei merge înainte. După ce luni, a fost adoptată legea anti-ANI, iar marţi s-a trimis spre promulgare la preşedintele Iohannis statututl magistraţilor, astăzi a venit rândul ultimelor două legi din pachetul trecut prin comisia Iordache să fie votate în Senat şi trimise spre Cotroceni.

Proteste în stradă, circ în Parlament! Ultimele două legi trec azi de Senat şi ajung la promulgare
Comentează 0

Ultimele două legi ale justiţiei - Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind funcţionarea CSM - intră miercuri la vot final în Senat, după ce au primit raport de admitere în Comisia specială condusă de Florin Iordache.

Senatorii au votat marţi prima lege a Justiției, Legea 303/2004, Statutul Magistraților, cu anumite modificări propuse de Șerban Nicoale, astfel încât statul se îndreaptă obligatoriu cu acțiune în instanță împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară. Votul a fost dat în lipsa Opoziției.

Dar a fost o ședință marcată de scandal. Mai exact, în timpul dezbaterilor, PMP, PNL și USR au părăsit pe rând ședința de plen, iar personalul de la Senat a vrut să o dea afară pe deputata Cosette Chichirau, care filma, live, pe Facebook, ședința din balconul în care stă de obicei presa.

După îndelungi dezbateri, aceasta a refuzat să părăsească ședința Totodată, Călin Popescu Tăriceanu și-a oprit discursul după ce senatorii USR au venit lângă acesta, flancându-l la tribuna Senatului cu pancarte #Rezist. În replică, Tăriceanu a catalogat USR drept "Partidul Securității".

Legea 303/2004 a trecut și de Senat. Au fost 80 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, nicio abținere. Legea merge la promulgare, la Klaus Iohannis.

În timpul dezbaterilor din plen, au fost adoptate mai multe amendamente ale lui Șerban Nicoale, care în comisie au fost inițial respinse:

Cum va arata art. 96 in noua forma:

"(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta.

(3)Exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane.

(4) Exista rea credinta atunci cand jduecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara.

(5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.

(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se paote indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva jduecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.

(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin 8 este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul. (10) CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorului si procurorilor. Asigurarea obligatoriu nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite