Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiect: Clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale să fie scutite de impozite

Parlamentari ai UDMR propun, într-un proiect de lege depus la Senat, să fie scutite de taxe și impozite clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare.

Proiect: Clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale să fie scutite de impozite
Comentează 0

28 de parlamentari UDMR, dar și câțiva de la alte partide, cum ar fi Mădălin Voicu, Mihai Sturzu, Liliana Mincă, Ioan Tămâian și Traian Dobrinescu, propun modificarea Codului fiscal. Ei vor să fie scutite de taxe și impozite clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare.

Potrivit prevederilor actuale, este lăsată la latitudinea consiliilor locale decizia de a scuti aceste clădiri și terenuri aferente de impozite și taxe.

Inițiatorii sunt de părere că prevederile noului Cod fiscal încalcă principiul protejării și conservării monumentelor istorice și dispare ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general.

''A lăsa la latitudinea autorităților publice locale decizia de a impozita sau nu aceste clădiri (...) înseamnă deschiderea căii spre distrugerea lor, deschizând calea liberă înlocuirii lor cu unele noi. Astfel, va dispărea o valoare imensă și nerecuperabilă a acestei țări", au apreciat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiativei legislative, clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice, precum și terenurile aferente, vor fi incluse în categoria celor scutite de taxe și impozite.

Proiectul a fost depus pe 18 februarie și se află în consultare publică la Senat.

Sursa romaniatv.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite