Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

"Programul paralel" al PSD-ului. Cele 100 de "realizări", praf în ochi

100 de măsuri din programul de guvernare susţine PSD că a realizat în primele 10 luni ale acestui an. În urmă cu o lună, presa primea un raport de evaluare al măsurilor din programul de guvernare îndeplinite de Guvernul Tudose în care erau bifate numai 7 măsuri, iar alte 45 erau neîndeplinite. Atunci premierul Mihai Tudose era „certat" pentru că nu a îndeplinit până şi măsuri care aveau termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018, dar şi măsuri la care coaliţia a decis să renunţe, acum găsim doar "realizări" pe linie.

Comentează 0

Printre măsurile „realizate", PSD nu menţionează nimic despre faptul că a reintrodus supraaciza la carburanţi, că leul s-a depreciat până la niveluri neatinse din anul 2012, pe timpul crizei privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, că dobânzile la creditele în lei se majorează în ritm accelerat, iar investiţiile străine scad vertiginos.

Totodată, preţurile cresc în mod galopant, Banca Naţională a României fiind depăşită de ritmul în care creşte rata inflaţiei: şi-a revizuit în sus prognoza şi se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 2,7% în decembrie 2017, potrivit unei analize Adevarul.

Totodată, PSD omite că a amânat legea pensiilor, care promitea corectarea disfuncţiilor şi eliminarea inechităţilor, deşi legislaţia trebuia modificată până la 1 octombrie 2017.

Nici reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75% nu este menţionată în bilanţul celor 10 luni, deşi pune măsura în pericol pensiile viitoare a şapte milioane de români.

Şi neimpozitarea veniturilor mai mici de 2.000 de lei, care ar fi venit în favoarea celor cu salarii mici, a fost „discutată şi uitată".

PSD-ul se laudă că a crescut salariile în sectorul public. Din cele 100 de realizări, şase sunt doar din Legea Salarizării. Uită totuşi să spună că majorarea nu se va simţi şi în buzunare. Asta pentru că majorarea urmează să fie implementată abia de la 1 ianuarie 2018, iar efectul va fi anulat aproape complet prin mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Aşa că bugetarii vor vedea pe fluturaşul de salarii sume mai mari, aferente contribuţiilor pe care le plăteau angajatorii la stat pentru angajaţi, dar banii vor merge tot către stat, cum se întâmpla şi până în prezent.

PSD se laudă şi cu modificarea legislaţiei pentru „stimularea angajării persoanelor cu dizabilităţi", dar trece peste faptul că această schimbare obligă toate companiile să angajeze aceste persoaneşi nu le mai lasă să cumpere produse sau servicii de la firme care angajează numai persoane cu handicap. Chiar persoanele cu handicap au protestat contra acestei măsuri, spunând că le este desfiinţat sectorul.

Şi măsura „split TVA" este privită ca o realizare, deşi întreg mediul de afaceri a făcut front comun împotriva ei, cerând măcar să fie regândită obligativitatea.


Scrie un comentariu

trimite