Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primăria cere modificarea legii, astfel încât persoanele care refuză nejustificat munca în folosul comunității să răspundă penal

Administrația Publică Locală prin Direcția Generală Poliția Locală Arad, are în vedere creșterea numărului de persoane care prestează muncă în folosul comunității prin gestionarea mai eficientă a executării obligației respective, indiferent că aceasta este generată de o încasare venitului minim garantat, de obligația achitării unei amenzi sau de o condamnare penală.

Primăria cere modificarea legii, astfel încât persoanele care refuză nejustificat munca în folosul comunității să răspundă penal
Comentează 0

Potrivit legislației în vigoare categoriile de persoane obligate să presteze muncă în folosul comunității sunt următoarele: beneficiarii venitului minim garantat, potrivit Legii nr. 416/2001- privind venitul minim garantat; contravenienții cărora li se stabilește sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității de către instanța de judecată dacă apreciază că aplicarea amenzii nu este îndestulătoare/ nu dispun de mijloace pentru plata acesteia, potrivit OG 55/2002 – privind regimul juridic al sancțiunilor prestării unei activități în folosul comunității; condamnații penal vor  presta o muncă neremunerată în folosul comunității, conform prevederilor Codului Penal, cu excepțiile prevăzute de lege, pe parcursul termenului de supraveghere; persoanele împotriva cărora s-a renunțat la urmărire penală, sunt obligate la prestarea muncii neremunerate în folosul comunității conform art. 318 alin. 6 lit.c Codul  procedură penală.

Nu vor să audă de muncă în folosul comunității

Ce se întâmplă dacă un contravenient nu plătește amenda și, ulterior transformării acesteia în muncă în folosul comunității, nu efectuează nici orele corespunzătoare, încălcând astfel o hotărâre judecătorească? Există riscul revenirii la amenda contravențională, conform OG 55/2002, art.21.
În aceste condiții, amenzile aplicate de Poliția Locală, în special cele prevăzute de Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice - republicată , riscă să nu producă efecte, în cazul persoanelor paupere, ce nu dispun de patrimoniu sau venituri propriu, ce ar putea fi executate silit. Astfel, 21 de contravenienți cu domiciliul în Arad se află deja în această situație, refuzând să efectueze munca în folosul comunității la care au fost condamnați în instanță, după constatarea imposibilității de a se recupera prin executare silită contravaloarea amenzilor. „Drept urmare, Primăria Municipiului Arad va iniția demersuri privind modificarea OG 55/2002 prin atacarea constituționalității acestui act normativ, în sensul solicitării responsabilizării penale a persoanelor refractare față de munca în folosul comunității dispusă de instanțe. Soluția condamnării penale pentru indivizii ce refuză nejustificat satisfacerea obligațiilor de natură contravențională funcționează și în ale state din UE, ea reprezentând un instrument coercitiv eficient. Potrivit datelor furnizate de către Direcția Venituri din cadrul PMA,  în afara contravenienților pentru care s-a dispus deja efectuarea muncii în folosul comunității, mai există 52 de arădeni ce depășesc zece amenzi contravenționale neachitate pentru nerespectarea Legii 61/1991-  pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Numărul celor care au acumulat mai puțin de zece amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice este chiar mai ridicat. Modificarea OG 55/2002 în sensul dorit de PMA ar avea drept efect inițierea executării silite la patru luni după termenul limită de achitare a amenzii. Ca efect, declararea insolvabilității unor persoane din categoria oamenilor străzii ar putea surveni la cinci luni după refuzul achitării cuantumului în bani al sancțiunii. Imediat, ar putea fi inițiată acțiunea în instanță de transformare a amenzii în muncă în folosul comunității, fără riscul ca indivizii în cauză să refuze și prestarea acesteia”, susțin reprezentanții Primăriei.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite