Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Presa străină: Lazăr, ultima figură majoră din lupta anticorupţie care a primit laude la Bruxelles

Presa străină consemnează în termeni critici demersul ministrului Tudorel Toader de a-l îndepărta din funcţie pe procurorul-general Augustin Lazăr.

 

Presa străină: Lazăr, ultima figură majoră din lupta anticorupţie care a primit laude la Bruxelles
Comentează 0

Augustin Lazăr este ultima figură majoră din lupta anticorupţie care a câştigat "laude de la Bruxelles pentru expunerea corupţiei la nivel înalt, inclusiv furtul fondurilor UE", notează Reuters.

Cererea de revocare a lui Augustin Lazăr intervine "la câteva zile după ce Comisia de la Veneţia, un organism consultativ al Consiliului Europei, a criticat ca un pas înapoi reformele judiciare ale guvernului social-democrat din România", scrie EFE.

După ce stânga i-a redus prerogativele, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, în conflict deschis cu guvernul, nu dispune de nicio pârghie pentru a bloca îndepărtarea lui Augustin Lazăr, potrivit analiştilor, scriu Reuters şi AFP.

Majoritatea a obţinut deja în iulie revocarea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, una dintre figurile cele mai populare din ţară.

Sub conducerea sa, DNA a urmărit în ultimii ani sute de aleşi locali şi naţionali, atrăgându-şi antipatia clasei politice şi acuzaţii de abuz de putere.

După revenirea la conducerea ţării în decembrie 2016, social-democraţii români, cu mai mulţi parlamentari vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare nemaiîntâlnit după prăbuşirea regimului comunist în decembrie 1989, potrivit EFE şi AFP.

Bruxellesul, care se teme că România va deveni următoarea problemă majoră după Polonia şi Ungaria, a îndemnat din nou marţi la respectarea statului de drept, înainte de a prelua preşedinţia prin rotaţie a UE, la 1 ianuarie, mai scriu agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide