Vremea Romania, Arad 15°C

Stiri Arad

Premiul Nobel pentru PACE 2015 a fost obţinut de Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia

Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia a primit, vineri, Premiul Nobel pentru Pace pe 2015, "pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste" în această ţară, după revoluţia din 2011, a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Premiul Nobel pentru PACE 2015 a fost obţinut de Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia
Comentează 0

Institutul Nobel a anunțat în martie că există 273 de candidați în acest an, dintre care 68 sunt organizații și 205, persoane.

Cancelarul german Angela Merkel, medicul congolez Denis Mukwege, papa Francisc, ziarul rus Novaia Gazeta, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) au fost considerați favoriții la Premiul Nobel pentru pace, potrivit agenției DPA.

Premiul Nobel pentru pace este acordat persoanelor, instituțiilor sau organizațiilor internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat, între 1901 și 2014, de 95 ori pentru 128 de laureați, dintre care 103 sunt persoane fizice și 22 sunt organizații.

Premiul nu a fost acordat în timpul celor două Războaie Mondiale între anii 1914 — 1916 și 1939 — 1943, precum și în anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.

Un număr de 64 de premii au fost acordate pentru câte un singur laureat. De 29 de ori au fost laureați câte două persoane iar de 2 ori premiile au fost împărțite de câte trei persoane (în 1994 Premiul Nobel pentru pace a fost împărțit de Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin și, în 2011, de către Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee și Tawakkul Karman). Trei laureați ai Premiului Nobel pentru pace se aflau în stare de arest la momentul atribuirii: pacifistul german și jurnalistul Carl von Ossietzky, politicianul birmanez Aung San Suu Kyi și activistul chinez Liu Xiaobo.

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani, în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru pace este Joseph Rotblat, care avea în momentul acordării 87 de ani (1995).

Prima distincție de acest gen a fost acordată în 1901, în comun, fondatorului Crucii Roșii, Henry Dunant, și conducătorului mișcării pacifiste de atunci, Frederic Passy. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a obținut premiul de trei ori în 1917, 1944 și 1963, iar Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați (UNHCR) de două ori, în 1954 și 1981.

În 2014, tânăra pakistaneză Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au devenit laureați ai Premiului Nobel pentru pace, ''pentru lupta lor împotriva suprimării copiilor și a tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație''.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a primit Premiul Nobel pentru pace în 2013.

Cel mai prestigios dintre Premiile Nobel, cel pentru pace, a fost decernat în 2012, Uniunii Europene. "Uniunea și înaintașii săi contribuie de șase decenii la progresul păcii și la reconciliere, democrație și apărarea drepturilor omului în Europa", se menționează în motivației Comitetului Nobel.

În 2011 au fost trei laureate ale Premiului Nobel pentru pace: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee și Tawakkul Karman, cele trei laureate au fost recompensate pentru "eforturile nonviolente în favoarea siguranței femeilor și drepturilor acestora de a participa la procesele de pace".

În 2010, disidentul chinez Liu Xiaobo a fost laureat al acestui premiu "pentru lupta sa îndelungată și nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China", potrivit motivației juriului.

În 2009 premiul a fost atribuit președintelui american Barack Obama, iar în 2008 fostului președinte finlandez, Martti Ahtisaari, cel care a redactat planul de reglementare a statutului provinciei Kosovo.

Comisia interguvernamentală a ONU pentru schimbări climatice și fostul vicepreședinte american Albert Arnold (Al) Gore Jr. au fost laureați ai acestei categorii Nobel în 2007. Expertul în economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit și bancherul săracilor (2006), Agenția Internațională pentru Energie Atomică și directorul său, Mohamed El Baradei (2005), fostul președinte american Jimmy Carter (2002), secretarul general al ONU Kofi Annan (2001), fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov (1990), fostul secretar de stat american George C. Marshall (1953) și Institutul de Drept Internațional (1904) sunt doar câteva dintre numele intrate în istorie pentru aportul pe care l-au adus păcii la nivel planetar și care au fost răsplătite cu această înaltă distincție.

Premiul Nobel pentru pace este oferit de Comitetul Norvegian pentru Nobel format din cinci membri aleși de parlamentul norvegian pentru un mandat de șase ani, cu posibilitate de a fi realeși. Medalia premiului este realizată din aur masiv și reprezintă portretul lui Alfred Nobel și a fost concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland.

Inițiatorul Premiului Nobel pentru pace este magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. La vremea morții sale, imperiul Nobel era format dintr-o rețea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul din cei mai bogați oameni din lume. Necăsătorit și fără copii, Nobel a întocmit un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute și banii încasați să fie plasați într-un depozit bancar. Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an "celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate".

Articole asemanatoare

Scrie un comentariu

trimite