Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Kofi Annan a murit. Fostul secretar general al ONU avea 80 de ani

Kofi Annan, fost secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi câştigător, în 2001, al Premiului Nobel pentru Pace, a murit, sâmbătă, la 80 de ani, informează agenţia Reuters.

Kofi Annan a murit. Fostul secretar general al ONU avea 80 de ani
Comentează 0

Kofi Annan s-a născut în Kumasi, Ghana, din părinții Henry Reginald și Victoria Annan. Numele său de botez, Kofi, înseamnă "născut într-o vineri".

În octombrie 2001, Kofi Annan obţinea, împreună cu ONU, Premiul Nobel pentru Pace, pentru activităţile sale din sfera umanitară. El a fost secretar general al ONU în perioada 1997-2006.

În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea ONU, ghanezul a contribuit la amplificarea prestigiului instituţiei. Însă cel de-al doilea mandat al său a fost afectat de scandalul cu privire la programul "Petrol contra hrană" din Irak, în 2005, şi de cazuri de corupţie în cadrul administraţiei organizaţiei.

Dincolo de problemele interne ale ONU, Annan s-a opus în mod public Războiului din Irak, pe care l-a calificat drept ilegal, deoarece a fost decis în afara cadrului ONU.

Sub conducerea sa, summitul Mileniului a permis luarea unor angajamente colective vizând, până în 2015, reducerea cu jumătate a nivelului sărăciei.

După plecarea sa de la ONU în 2006, încercările sale de a se implica în diverse dosare complexe ca cele privind Kenya, Coasta de Fildeş sau încălzirea climatică au avut diferiţi sorţi de izbândă.

În Kenya, Annan a acţionat în vederea unei încetări a violenţelor care au urmat alegerilor prezidenţiale contestate din decembrie 2007, soldate cu peste 1.500 de morţi.

Însă în Coasta de Fildeş, Grupul Înţelepţilor - numiţi şi Elders (Bătrâni) - din care a făcut parte alături de sud-africanul Desmond Tutu şi americanul Jimmy Carter, nu a reuşit să îl convingă pe Laurent Gbagbo să respecte verdictul urnelor.

În 2007, Kofi Annan a fondat la Geneva, unde s-a instalat, "Forumul Umanitar Mondial", care avea ambiţia să mobilizeze guvernele şi marile întreprinderi cu scopul de a gestiona consecinţele schimbărilor climatice. Prăbuşindu-se sub datorii, Forumul a fost nevoit să îşi închidă uşile trei ani mai târziu.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite