Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Profesorul Stefan Hell a devenit cetăţean de onoare al localităţii natale, Sântana

Profesorul Stefan Hell a devenit cetăţean de onoare al localităţii natale, Sântana
Comentează 1

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie, profesorul Stefan Hell, a devenit cetăţean de onoare al localităţii natale, Sântana. Cu emoţii, dar şi cu bucurie în suflet, acesta a participat la manifestările prilejuite de cei 265 de ani de învăţământ sântănean, unde a şi vorbit despre plecarea lui din ţară şi reîntoarcerea sa. Acesta a fost întămpinat cu aplauze şi multă recunoştinţă de către reprezentanţii liceului ce îi poartă numele. Au paritipat la eveniment autorităţi locale, reprezentanţi ai partidelor politice, profesori, elevi, dar şi unii invitaţi de seamă. De asemenea, Liceul din Sântana poartă de-acum numele Liceul Tehnologic «Ştefan Hell». Totodată, oamenii de afaceri din Sântana l-au numit ambasator bussines. „Deşi a trecut mult timp, Aradul şi regiunea aceasta unde am petrecut 15 ani din viaţă fac parte din identitatea mea şi aşa va fi pentru totodeuna”, spune Ștefan Hell.

Profesorii şi elevii liceului sunt mândri că  la şcoala respectivă a învăţat un om de o asememea valoare. „Când am plecat din Sântana cu părinţii, cu trenul, aveam 15 ani, credeam că mă voi întoarece într-un an sau doi, ca majoritatea celor care au plecat din Sântana pentru a-şi face o nouă viaţă în Germania. Prietenii şi rudele mi-au rămas în Sântana, până şi câinele meu pe care îl credeam cel mai inteligent a rămas aici. Omul nu ştie niciodată ce îi rezervă viitorul. Lucrurile nu s-au întamplat aşa cum m-am gândit. Nu m-am putut întoarece până în 2012, la circa 34 de ani după ce am plecat. Aveam aproape 50 de ani şi veneam împreună cu soţia mea şi cu cei trei copii ai mei, toţi născuţi în Germania. Am găsit aici lucruri şi oameni noi, dar au fost şi câteva clădiri, de exemplu, care au rămas neschimbate”, a declarat Ștefan Hell. 

Amintim că în luna octombrie 2014 alături de Eric Betzig şi William E. Moerner, arădeanul  a câştigat premiul Nobel pentru chimie. Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962 în comuna Sântana din judeţul Arad.

Claudia C.

Galerie foto (136)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide