Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

PREJUDICIU de aproape 7.000.000 lei la CET. Un fost director a fost trimis în judecată de DNA

Un fost director comercial al CET Arad, Adrian Nicolae Ghilea, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în urma unui contract dezavantajos semnat cu furnizorul de cărbune.

PREJUDICIU de aproape 7.000.000 lei la CET. Un fost director a fost trimis în judecată de DNA
Comentează 0

În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în februarie 2007, ”cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii”, Ghilea a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit ce dezavantaja societatea.

Actul ”stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite”.

”Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri reactualizate pentru cantităţile de lignit livrate”, precizeză comunicatul DNA.

Procurorii susțin că fostul director a cauzat un prejudiciu de 6.847.861 lei, sumă ce a reprezentat ”folos necuvenit” pentru societatea furnizoare a cărbunelui.

CET Arad s-a constituit parte civilă în cauză, fiind instituită și măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține fostului director comercial, care este acuzat de ”abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite