Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ponta nu susține guvernul PNL. Orban: Cine nu votează e cu PSD și Dăncilă. Vânătoare de pesediști


Președintele PNL Ludovic Orban s-a întâlnit miercuri cu liderul Pro România, care a anunțat, la finalul negocierilor, că partidul său nu va vota guvernul liberal. Orban a criticat poziția lui Ponta, dar a precizat că se aștepta la așa ceva. Situația se complică pentru liberali, iar Orban a anunțat că negociază inclusiv cu parlamentari PSD pentru votarea guvernului. Indiferent de aceste negocieri, PNL speră să depună joi lista miniștrilor și programul de guvernare la Parlament, astfel ca săptămâna viitoare să aibă loc votul de învestire. 

Ponta nu susține guvernul PNL. Orban: Cine nu votează e cu PSD și Dăncilă. Vânătoare de pesediști
Comentează 1

Victor Ponta a anunțat că Pro România nu va vota guvernul liberal, al premierului desemnat Ludovic Orban. Ponta a făcut aceste declarații după o scurtă negociere cu Orban, la Palatul Parlamentului.

„Nu vom vota pentru învestirea Guvernului Orban, nu cred că este vreo surpriză. Nu vom vota, pentru că suntem un partid nou, în creștere. Suntem un partid care în acest moment apără interesele oamenilor, ale celor de centru-stânga”, a spus Ponta. 

Orban a anunțat la rândul său că se aștepta la această poziție, dar că va continua negocierile cu parlamentarii și că șansele guvernului de a trece sunt în picioare. 

”Mă așteptam la această poziție. Asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestitura nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenți, cu parlamentari care se află în diferite situații. Purtăm negocieri cu parlamentari PSD, dar nu negociem instituțional cu PSD”, a spus Orban. 

Deși a spus că se aștepta la poziția lui Ponta, Orban a criticat dur decizia acestuia.

„Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Cine nu votează Guvernul PNL este de fapt cu PSD și cu Dăncilă și se face coresponsabil la păstrarea ilegitimă la putere a acestei rămășițe de guven care face numai prostii, pe de altă parte cine nu votează devine responsabil pentru inexistența unui guvern care să ia măsuri extrem de importante pentru România.”, a spus liderul PNL.

Calendarul votului de învestire

PNL este încrezător că are voturile necesare pentru învestire. Liberalii spun că chiar dacă cei din PMP au plecat supărați după negocierile de marți, discuțiile cu aceștia continuă și aceștia ar putea susține guvernul Orban. 

Calendarul învestirii guvernului este ambițios. Joi, liberalii vor să depună la ora 16 lista cu miniștrii și programul de guvernare la parlament.

La ora 13.00, vor avea un BPN în care vor valida aceste lucruri. În prealabil va avea loc și o întâlnire cu Klaus Iohannis, care va avea ultimul cuvânt în privința listei de miniștri. 

Procedural, dacă se va respecta calendarul, ar urma ca luni să aibă loc o ședință a birourilor reunite, apoi audierile, și miercuri sau joi, votul de învestire, în plenul reunit. 

Acord între USR și PNL. Barna: „Suntem aproape de o susținere a guvernului Orban”

Dan Barna, președintele USR, a anunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un Acord cu PNL și că „suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”. Barna a explicat că s-a încheiat un acord politic între cele două formațiuni, iar Orban a fost de acord cu prioritățile USR.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că a ajuns la un acord cu premierul desemnat Ludovic Orban pentru un vot asupra viitorului guvern liberal.

„Am venit la aceste consultari cu o propunere de acord politic în care am introdus prioritățile si aspectele foarte importante pe care USR le consideră necesare să fie în agenda guvernului. Am solicitat în propunerea de acord ca obiectivul alegerilor anticipate să rămână pe masă și să urmeze în scurt timp după alegerile prezidențiale. Premierul Ludovic Orban a fost de acord.”

„Am ajuns la finalul discuției la un acord, mai sunt mici retușuri și probabil joi sau vineri va fi prezentată lista guvernului și programul de guvernare, iar atunci vom lua o decizie în privința votului. (...) Am ajuns la un acord prin strângerea de mână, urmând să așteptăm lista guvernului.”, a declarat Dan Barna.

LISTA CONDIȚIILOR pe care USR i le-a pus lui Ludovic Orban pentru a-i vota cabinetul

USR a publicat, marți, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban. Documentul conține, potrivit USR, atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiției, economiei, legislației electorale și mediului, cât și condiții pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

”În condițiile în care Guvernul Dăncilă trebuie înlăturat cât mai rapid de la butoanele puterii și nu există voință politică pentru organizarea în cel mai scurt timp de alegeri anticipate, USR a propus PNL un acord politic în mai multe puncte, a cărui semnare conduce la acordarea unui vot de învestitură Guvernului Orban.

Documentul conține atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiției, economiei, legislației electorale și mediului -, cât și condiții pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

Nu în ultimul rând, USR a propus PNL ca ambele partide să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației prin eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.
În principiu, toate măsurile cerute de liderii USR au fost acceptate de premierul desemnat Ludovic Orban. Varianta finală a acordului politic va fi dată publicității în zilele următoare.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite