Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Presa străină: Ponta, "o povară" pentru stânga

Presa străină: Ponta,
Comentează 0

Victor Ponta este supus unei duble presiuni: din partea Instanţei Supreme, dar şi a Parlamentului, scrie presa internaţională, în ziua când a început procesul premierului şi Opoziţia depune o moţiune de cenzură. Liderul român nu demisionează şi se bucură de sprijinul partidului său, care însă nu a exclus posibilitatea sacrificării lui, remarcă jurnaliştii străini.

Presa străină scrie despre situaţia dificilă în care se află premierul Victor Ponta. Este primul şef de guvern din România care trebuie să se apere în faţa unui tribunal în timp ce se află în funcţie, notează Le Monde, care citează Agenţia France-Presse.

În acest timp, Ponta trebuie să reziste unei a patra moţiuni de cenzură iniţiată de Partidul Naţional Liberal.

"Opoziţia de centru-dreapta speră, la rândul ei, că majoritatea, dornică să evite o derută la alegerile legislative din 2016, va sprijini moţiunea de cenzură şi va decide să renunţe la un premier pe care mulţi analişti îl consideră "o povară" pentru stânga (...) Exprimându-se mai mult sau mai puţin deschis, unii lideri PSD nu au exclus posibilitatea să-l sacrifice pe Ponta, cu condiţia ca şeful statului să desemneze din nou un premier din rândul lor", scriu jurnaliştii francezi.

"Prim-ministrul României se confruntă cu un proces de corupţie", titrează şi Reuters. Agenţia de presă reţine că Ponta a refuzat din nou să demisioneze şi a atac un procuror, pe care l-a numit "total neprofesionist".

"Deocamdată, are sprijinul partidului său de stânga şi a aliaţilor să rămână la putere. Cu toate astea, în primele sale comentarii după trimiterea în judecată, şeful partidului, Liviu Dragnea, şi-a reiterat sprijinul, dar a lăsat o uşă deschisă pentru Ponta să demisioneze", scrie agenţia de presă britanică.

Reuters mai notează că trimiterea în judecată a lui Ponta vine într-un moment sensibil pentru guvernul său, care tocmai a adoptat o serie de tăieri de taxe controversate şi, în curând, ar putea începe discuţiile pentru un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional.

Sursa: www.realitatea.net
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite