Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pomana porcului la Pecica - a VIII- a ediție și concurs de preparat cârnați

Pomana porcului la români este un obicei rămas din moși strămoși și indiferent cât vor dori alții  să ni-l obstrucționeze, nu va dispărea pentru că atât noi, cât și vecinii noștrii maghiari nu renunțăm la frumosul obicei de a tăia porcul înainte de Crăciun pentru că la urma urmei porcul din bătătură este cel mai curat, iar mâncarea preparată acasă este cea mai sănătoasă.

Pomana porcului la Pecica - a VIII- a ediție și concurs de preparat cârnați
Comentează 0

Iată că la Pecica acest obicei este cât se poate de real, astfel că an de an la Festivalul ,,Pomana Porcului” vin echipe care se alătură celor locale și nu doar de aici, pentru că în acest an a fost prezentă și o echipă care a reprezentat Primăria Curtici.

Ar fi frumos dacă începând cu anul viitor și alte comune sau orașe din județul Arad ar fi prezente la acest eveniment cu câte o echipă. Mă gîndesc la Primăria Ghioroc, care are o echipă foarte unită, lucru dovedit la multe evenimente sau poate o primărie de pe Valea Crișului sau Mureșului.

La urma urmei, acest concurs este cu siguranță și un schimb de experiență și aici pot să spun că ceea ce am văzut la vecinii din Ungaria ca tehnică de lucru  mi-a atras atenția și amintesc doar de acel dispozitiv cu ajutorul căruia se ridică porcul urmând a fi tranșat, un dispozitiv pe cât de simplu pe atât de eficient.

Primarul orașului Pecica a fost cel care a declarat deschis evenimentul, iar preoții au rostit o rugăciune, după care prezentatorul acestui eveniment, actorul  Zoltan Lovas a prezentat echipele participante la concurs. Anul acesta festivalul a împlinit 8 ani de existență și iată că 10 echipe au fost prezente  la start deși nu se făcuse bine ziuă, iar ceața nu voia să se ridice.

Aș vrea să specific pentru cei care nu cunosc detalii despre acest eveniment, că primăria orașului Pecica este organizează evenimentul printr-un proiect transfrontalier, astfel că tot primăria a pus la dispoziție și cei 10 porci necesari. Prezente la start au fost următoarele echipe: .....Ghiță Măcelarul, unul ditre pecicanii care  produc și mezeluri, Primăria Curtici, Echipa PNL – Pecica, Echipa PSD-Pecica, Echipa Poliției Locale Pecica și Gladiș Family.

Din Ungaria au venit ,,Pompierii Batania, un oraș înfrățit cu Pecica, o echipă din Bekes, alta din Csanadpalota și una din Domaszek. Fiecare echipă a primit câte un porc care urma să devină cârnați șau alte preparate specifice obiceiului. Aceste echipe au fost jurizate pe tot parcursul zilei până la finalizare, iar cei de la Direcția Sanitar-Veterinară au fost pezenți și dânșii la eveniment, astfel că și din punct de vedere sanitar, totul a decurs bine.

Ca o noutate, în acest an s-a desfășurat și un concurs de făcut cârnați de casă. Cel mai lung cârnați a fost de 5,2 m și s-a finalizat în  2,3 minute iar un alt cârnați de 4,5 m s-a finalizat în 28 de secunde, un record ca timp. De aici ne putem da seama de îndemînarea și dexteritatea  concurenților. Acest concurs a fost coordonat de Pro Pir Cult din Turnu, unde două echipe locale și două din Ungaria s-au întrecut contra cronometru, iar cea mai bună echipă a fost a lui Ghiță Măcelarul din Pecica, care în doar 28 de secunde a făcut un cîrnați de 4,5 m, fiind urmat de cei din Bekeș, Bătania și Gladiș Family.

Fiind vorba despre un concurs, cei trei membrii ai juriului, respectiv consilierul local Andrei Halasi, Suttyak Andrei și Turoczi Ladislau au urmărit cu mare atenție nodul de lucru al echipelor, iar premierea a avut loc la ora 14, după ce juriul a deliberat la modul cel mai serios.

Echipa lui Ghiță Măcelarul a fost premiată pentru modul de promovare a produselor și pentru rapiditate, echipa din Bekeș pentru igiena în modul de lucru, Echipa din Domaszek pentru veselie și profesionalism (având alături și o formație de țitere), Gladiș Family pentru cea mai frumoasă prezentare cu produse tradiționale, echipa Primăriei Curtici pentru caltaboșii cu boia, echipa PNL pentru rapiditate, echipa PSD pentru cea mai frumoasă prezentare, echipa Poliției Locale Pecica pentru meticulozitate, iar echipa din Batania pentru modul de organizare.

Primarul orașului Pecica, Petru Antal și viceprimarul Miodrag Stanoiov au felicitat echipele concurente oferindu-le câte o diplomă și câte un cadou (o sticlă de vin) pentru strădania depusă. Apoi toți cei prezenți au fost invitați la tradiționala varză cu carne, așa cum se obișnuiește la pomana porcului, iar seara, la ora 18, a avut loc o cină festivă cu participarea concurenților și a organizatorilor.

Cunoscut ca Ziua Măcelarului, acest eveniment este organizat de Primăria Pecica   încă din anul 2010, făcând parte dintr-un proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană.