Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Poetul Ioan Dehelean, ajuns la cea de a treia carte

Poetul Ioan Dehelean, ajuns la cea de a treia carte
Comentează 0

În după-amiaza zilei de joi, 21 iulie, într-o atmosferă deosebit de ospitalieră la Casa JELEN a avut loc lansarea celui de al treilea volum a poetului Ioan Dehelean, volum intitulat UMBRELE DIN ALFABET şi publicat (ca şi celelalte) la Editura BRUMAR.

În pofida zilei caniculare evenimentul a umplut ochi barul de la subsol al imobiliului, eteroclita asistenţă ascultând cu sfinţenie alocuţiunile scriitorilor Gheoghe Mocuţa şi Vasile Dan, precum şi recitările din carte ale actorului Ioan Peter şi ale autorului însuşi.

"Ioan Dehelean e un poet foarte discret cu prezenţa sa pe scenă, însă el este născut gata şi nu mai putem face nimic. Ceea ce face el acum, e faptul că ne oferă o retrospectivă a unei poezii pe care a scris-o de-a lungul vremii şi, sigur, o mai cosmetizează, o mai reciteşte ...", a rupt cel dintâi tăcerea Gheorghe Mocuţa, schiţând profilul orfic al acestui poet arădean.

"Dacă ar fi apărut apărut editorial la timpul lui, prin deceniul opt, nouă al secolului XX, volumul de debut al lui Ioan Dehelean s-ar fi armonizat de minune cu muzica aşa zicând a momentului. Cum apare abia acum, deşi nou-nouţ, poetul Ioan Dehelean poartă deja pecetea altei vremi. Nu-i nimic, tot e un câştig şi-n asta! Măcar medităm puţin asupra unei chestiuni de principiu. Căci în artă nu tot ce-i strict actual, nou (subliniez cuvântul NOU), e musai şi valoros. Iar nu tot ce poartă semnele unei retorici recognoscibile, în stare de excelenţă în urmă cu un timp mai apropiat sau mai îndepărtat, e lipsit de valoare, expirat, cum nu odată se spune. Aşa cum noutatea în sine nu consacră, obligatoriu, criteriul valoric", a punctat cu bătaie lungă poetul Vasile Dan.

În încheiere poetul a dat cu generozitate autografe!

Vasile Zărăndan

Galerie foto (69)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite