Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Partidele au reluat negocierile la Vila Lac. Ce SCENARII sunt luate în calcul

Partidele de dreapta reiau chiar la acestă oră negocierile de la Vila Lac 1 pentru formarea unei coaliții de guvernare, după ce în cadrul rundelor de miercuri și joi nu s-a ajuns la niciun rezultat. 

Partidele au reluat negocierile la Vila Lac. Ce SCENARII sunt luate în calcul
Comentează 0

PNL, USR-PLUS și UDMR vor discuta cu toate variantele pe masă.

Potrivit unor surse, liberalii au decis, ieri seară, să meargă la negocieri cu ambele scenarii: Florin Cîțu premier, dar și Ludovic Orban premier. USR-PLUS și UDMR ar fi cerut mai multe ministere, dacă liberalii îl vor pe Cîțu premier, și Orban șef al Camerei Deputaților.

Astăzi se așteaptă o decizie din partea lui Ludovic Orban, Dan Barna și Dragoș Tudorache, alături de Kelemen Hunor, pentru deblocarea crizei politice. Președintele Klaus Iohannis a transmis că este important să se formeze un Guvern cât mai repede pentru a gestiona epidemia, dar care să fie susținut și de o majoritate solidă în viitorul Parlament.

Miza cea mare este împărțirea funcțiilor de premier și de președinte al Camerei Deputaților și al Senatului în viitorul Parlament care se va reuni -conform decretului semnat de Iohannis - luni, 21 decembrie, în noua componență rezultată după alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

O nouă variantă a USR-PLUS și UDMR - cedarea unor ministere

Deși, oficial, cele trei partide susțin că toate variantele rămân pe masă, negocierile de joi nu s-au axat numai pe împărțirea funcțiilor de premier și a celor două Camere din Parlament. USR-PLUS și UDMR au pretenția să le fie cedate mai multe ministere din următorul Guvern, pentru ca împărțirea să fie „echitabilă” între cei trei, în cazul în care Florin Cîțu va fi premier iar Ludovic Orban șef al Camerei, relatează Realitatea PLUS. 

Variantele PNL

Liberalii pun pe masa negocierilor două nume pentru viitorul Executiv: Ludovic Orban sau Florin Cîțu, dar și alte două pentru șefia celor două Camere ale viitorului Parlament. 

Prima variantă este cea cu revenirea lui Ludovic Orban pe prima poziție în viitorul Executiv și Florin Cîțu - șef al Senatului.

A doua variantă propusă de liberali este cu Florin Cîțu în fruntea Guvernului, fiind deja premier desemnat și de președintele Klaus Iohannis de săptămâna trecută, și cu Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților. 

Propunerile USR-PLUS

Pe de altă parte, USR-PLUS nu este de acord cu revenirea lui Orban la Guvern, iar numirea lui Florin Cîțu ca premier presupune ca Orban să preia și șefia Camerei, care este revendicată și de Dan Barna.

A doua variantă propusă de USR-PLUS este Dacian Coloș premier, situație în care șefia celor două Camere ar reveni liberalilor.

Varianta UDMR

La rândul lor, cei din UDMR cer șefia Senatului.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite