Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Parlamentarii, față în față cu administrația județeană și municipală. Vezi subiectele dezbătute

Preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Aradului, prefectul judeţului şi parlamentarii de Arad s-au întâlnit astăzi la Consiliul Judeţean pentru discutarea proiectelor de dezvoltare a judeţului şi municipiului în următorii ani.

FOTO | Parlamentarii, față în față cu administrația județeană și municipală. Vezi subiectele dezbătute
Comentează 1

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a solicitat, în deschiderea evenimentului, ca discursurile să se concentreze pe colaborarea instituţională, evitându-se polemicile politice.

Prezentările Consiliului Judeţean şi a Primăriei s-au concentrat pe capitole de investiţii.

Consiliul Judeţean a insistat pe zece direcţii: buget, spitale, infrastructură rutieră, finanţări din fonduri europene şi naţionale, aeroport, turism, investiţii ale localităţilor din judeţ, cultură, educaţie și necesarul instituţiilor subordonate.

Fiecare parlamentar a primit o mapă cu prezentarea proiectelor şi necesarul financiar în vederea realizării obiectivelor pe termen scurt ale judeţului.

În discuţia de astăzi, s-a pus accentul pe amendamentele cu care parlamentarii de Arad pot susţine proiectele municipiului şi judeţului. Prezentarea s-a încheiat cu o dezbatere, în care reprezentanţii administraţiei municipale şi judeţene au răspuns întrebărilor parlamentarilor.

„Îmi doresc ca acest dialog să aibă o frecvenţă mai mare, să devină obişnuinţă. Le-am propus parlamentarilor să ne întâlnim cât mai des pentru a dezbate proiectele Aradului şi a avea o reprezentare corectă la Bucureşti. Pentru noi contează, înainte de toate, creşterea calităţii vieţii în Arad, să dezvoltăm judeţul, aşa cum ne-am asumat. Îmi doresc ca următoarea întâlnire să fie pe domeniul medical, deoarece Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi tot ce înseamnă sănătatea publică reprezintă prioritatea Consiliului Judeţean. CJ Arad a suportat investiţiile necesare aducerii Spitalului Judeţean la parametri optimi: 16,5 milioane de euro. Pentru proiectele pe care le avem în sistemul sanitar arădean avem nevoie de încă 35 de milioane de euro şi pentru asta e nevoie de susţinerea tuturor reprezentanţilor arădenilor, la fiecare nivel”, a declarat Iustin Cionca.

„Am prezentat faptul că veniturile Aradului în acest moment s-au diminuat, conform noii legislaţii privind taxele. Evident, cheltuielile au crescut şi, conform calcului estimat, avem deficit de 8 milioane de euro în buget, faţă de bugetul anului trecut. De aceea, la această întâlnire, am prezentat investiţiile Aradului, solicitând sprijin financiar Guvernului, cât şi evenimentele pe care Executivul ar trebui să le sprijine, începând cu Marea Unire, implicit ansamblarea monumentului, reabilitarea Parcului Reconcilierii,  investiţiile prin PNDL, Stadionul UTA, Patinoarul acoperit”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Autoritățile locale i-au informat pe parlamentari că județul are nevoie de tot sprijinul la București pentru a continua proiectele de care beneficiază toţi arădenii, indiferent de culoarea politică.

În cele ce urmează, puteți citi despre câteva subiecte, așa cum le-au fost prezentate parlamentarilor, cărora le-au fost formulate solicitări de sprijinire a proiectelor.

AEROPORTUL ARAD

Consiliul Județean Arad a investit, din resurse proprii, în construirea Terminalului "Plecări" al Aeroportului Internaţional Arad. Obiectivul a fost necesar menținerii în circuit a Aeroportului, conform recomandărilor formulate de auditul de specialitate care a avut loc la această instituție și care a formulat elementele obligatoriu de realizat la Aeroport, pe termen scurt.

Noul terminal a fost inauguat în data de 20 aprilie 2016, în urma unei investiţii de circa 2 milioane de euro, care are poate creşte capacitatea de lucru a aeroportului de zece ori față de perioada anterioară. Astfel, capacitatea de lucru a aerogării arădene a crescut de la 50 de pasageri pe oră la 500.

Terminalul Aeroportului Arad avea înainte de modernizare 1.300 de metri pătraţi. Ca urmare a modernizării, terminalul dispune acum de peste 4200 de metri pătraţi şi permite operarea unui trafic de 200.000 de pasageri pe an.

Ca urmare a investițiilor realizate, Consiliul Județean a fost contactat de doi operatori care vor realiza zboruri în regim charter între Arad și litoralul turcesc, în sezonul estival 2017. De asemenea, în luna decembrie 2016, am prezentat consilierilor județeni intenția unei companii de zbor, de a opera curse regulate de pe aeroport, urmând ca negocierile să aibă loc în această iarnă.

Vă solicităm ca, în calitate de parlamentari, să pledați în continuare, alături de Consiliul Județean Arad, pentru preluarea de către Ministerul Transporturilor a cheltuielilor Aeroportului Arad. O a doua direcție importantă de acțiune o indentificăm în lobbyul dvs. la Guvern și ministerul de resort, respectiv Tarom, companie finanțată de statul român, pentru ca Aeroportul Arad să fie inclus în calendarul regulat de zboruri al Tarom.

De asemenea, vă solicităm sprijinul în Parlament, la nivel de Guvern și ministere, pentru continuarea programului de modernizare a Aeroprtului Arad, conform Master Planului.

ANIVERSAREA CENTENARULUI MARII UNIRI

Județul Arad a fost locul de pregătire al Marii Uniri. Pentru marcarea corectă a centenarului celui mai important moment al istoriei noastre naționale, vă solicităm sprijinul în vederea includerii Aradului în programul național de aniversări și a asigurării unei finanțări de 3 milioane euro pentru amenajarea unui Parc de Sculpturi al Marii Uniri în județul Arad, și susținerea evenimentelor organizate în județul Arad cu ocazia pregătirii Centenarului și în anul 2018.

Consiliul Județean Arad înființează, după modelul propus de Guvernul României, Platforma CENTENAR. Aceasta nu are personalitate juridică şi este finanţată de la bugetul local, prin Centrul Cultural Județean. Coordonatul platformei este directorul Centrului Cultural Județean, dl. Doru Sinaci.

Platforma, printre altele, supune spre aprobare pe baza propunerilor formulate de ONG-uri şi autorităţile publice implicate, manifestările, acţiunile şi proiectele de aniversare a Centenarului României. 

Platforma realizează dezbateri pe teme legate de marcarea şi aniversarea Centenarului României României şi a Primului Război Mondial, rolul Aradului în Marea Unire, coordonează desfăşurarea în mod unitar, la nivel județean, a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare.

Platforma va colabora cu toate instituțiile din administrațiile publice locale ale județului Arad implicate în punerea în aplicare a aniversării şi marcării Centenarului României.

Aradul a fost capitala politică a Marii Uniri. Deoarece data de 1 Decembrie este Ziua Națională a României și se sărbătorește prin manifestări specifice (paradă militară, recepții diplomatice etc.) la București și la Alba Iulia, susținem „adjudecarea” de către Arad a datei de 30 noiembrie, preziua marelui eveniment. În acest fel, înalții oficiali (președintele României, premierul, președinții Camerelor etc.) vor putea participa și la manifestările centenare de la Arad.

Obiective: Marcarea Centenarului Marii Uniri.

Parteneri: Academia Română, Societatea de Științe Istorice din România, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Prefectura Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Arhiepiscopia Aradului, Serviciul Județean Arad al Arhivelor Naționale, Complexul Muzeal Județean Arad, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Arad, Asociația Națională Arădeană pentru cultura poporului român.

Durata proiectului: 29 noiembrie 2016- 1 decembrie 2018

Activități orientative

29- 30 noiembrie 2016

Sesiunea națională de comunicări științifice „Aradul – capitală politică a românilor transilvăneni” la care au participat, alături de istorici, cercetători, universitari etc. - și reprezentanții tuturor Asociațiilor culturale naționale din țară (cunoscute și sub numele de ASTRA) care au funcționat în perioada premergătoare Marii Uniri. Cu acest prilej s-a lansat și volumul „Primul Război Mondial – studii, articole, eseuri”, coord. Corneliu Pădurean, Eugen Ghiță, precum și „Analele Aradului”, vol. II.

15-17 mai 2017

Sesiunea națională de comunicări științifice „Zilele Administrației Arădene”. Lansarea volumului al XII-lea de Studii și comunicări din Banat-Crișana”, precum și lansarea volumului „Dicționarul localităților arădene” , elaborat sub coordonarea Societății de Științe Istorice-Arad.

30 noiembrie 2017

Sesiunea științifică „Aradul – capitală politică a românilor de pretutindeni” -  manifestare la care vor participa academicieni, istorici, universitari și cercetători din toate părțile locuite de români. Volumul al III-lea din Analele Aradului va conține, exclusiv, legăturile românilor din toată lumea cu Aradul în anii premergători Marii Uniri.

Spectacol artistic  – în onoarea românilor de pretutindeni participanți la aceste manifestări.   

17 mai 2018

Sesiune națională de comunicări științifice „Zilele Administrației Arădene”, sesiune festivă, centenară, la care se vor pune pe masă TOATE MONOGRAFIILE comunelor și orașelor arădene. Aradul devine primul județ din țară cu toate monografiile scrise. În prezența Ministerului Educației și Cercetării – parteneriat pentru predarea elementelor de istorie și identitate locală la orele de curs.

Iulie-august 2018

Societatea de Științe Istorice din România va organiza la Arad (sau în județ) Școala de Vară, la care vor participa istorici, cercetători, universitari din toată România.

30 noiembrie-1 decembrie 2018

Academia Română, secția de Istorie – coordonată de către domnul academician Ioan Aurel-Pop -  își va desfășura ședința solemnă la Arad. Cu o zi înainte se va desfășura și sesiunea științifică „Aradul – capitală politică a românilor transilvăneni”, precum și lansarea celui de-al IV-lea volum „Analele Aradului”.

Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii române va concerta la Arad, în proaspăt-recondiționatul Palat Cultural. Din program: Rapsodiile Enescu, „Crai Nou”  etc. Dirijor: Tiberiu Soare.

Defilarea. Deoarece defilările de la București și Alba Iulia se vor înscrie în tipicul militar consacrat, pentru Arad propun următoarele:

  • Defilarea va fi deschisă de 100 de călăreți cu șube albe și căciuli cu tricolor (numărul călăreților simbolizează Centenarul, iar parada călăreților este o tradiție arădeană românească utilizată încă de la 1899, cu prilejul înscăunării episcopului Iosif Goldiș). După călăreți vor urma treizeci de trăsuri și căruțe împodobinte, cu tineri și tinere îmbrăcați în costume naționale din toate provinciile românești. Apoi vor urma trei plutoane de soldați echipați în uniforma Armatei Române de la 1918, în uniforma armatei imperiale, cu cocardă tricolor, de la 1918 (da fapt, costumația Gărzilor Naționale Române din acea perioadă), precum și un pluton în costumația Misiunii Franceze de la 1918. Între plutoane, tehnică de luptă din Primul Război Mondial, trasă de cai.
  • Parada va trece prin fața Palatului Administrativ Arad, pe platoul căruia se va amenaja o tribună pentru oficialități, deplasându-se pe traseul Teatrul de Stat – Catedrala Ortodoxă – retur, centrul municipiului Arad fiind predilect pentru astfel de manifestări grandioase (bulevarde largi). Punctul final al paradei va fi Monumentul Marii Uniri (sau Piața Avram Iancu) unde se va organiza o mare Horă a Unirii (cu tineri îmbrăcați în costume naționale din toate provinciile românești).

Se vor turna 1.110 medalii centenare. 10 din aur, 100 din argint și 1.000 din bronz, care vor fi acordate în următorii zece ani de către oficialii arădeni prin Hotărâri de Consilii: cele de aur doar șefilor de state, premierilor și înalților oficiali UE, care vor vizita Aradul, cele de argint miniștrilor, președinților Camerelor etc., iar cele de bronz personalităților din diverse domenii.

Concertul  pentru tineri (jazz, pop, rock) se va organiza pe 1 Decembrie 2018, la fel ca și Concertul folcloric.

REVITALIZAREA STAȚIUNII MONEASA

Stațiunea Moneasa, stațiune turistică de interes național (conform HG 852/2008), reprezintă una din principalele atracții turistice ale județului Arad.

Importanța stațiunilor turistice la nivel național pentru diversificarea economiei locale și pentru asigurarea dezvoltării durabile este confirmată și de finanțarea prin Programul Operațional Regional, axa 7.1 doar a investițiilor localizate în stațiuni turistice.

În HG 852/2008 Moneasa apare în Anexa 5 Lista localitãţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, fără a se face o delimitare a stațiunii turistice de comuna Moneasa. Or, comuna Moneasa, cu o populație stabilă de 864 locuitori (conform recensământului din 2011) 1056 locuitori (conform recensământului din 2002), nu dispune de fondurile necesare pentru a asigura cofinanțarea și nici de capacitatea instituțională și resurse umane în administrația locală pentru susținerea unui proiect de investiții de dimensiuni mari.

În aceste condiții, Consiliul Județean Arad s-a adresat Guvernului solicitând analizarea posibilității delimitării stațiunii turistice Moneasa de comuna Moneasa și preluarea stațiunii la nivelul Consiliului Județean sau al ministerului de resort, pentru a putea asigura dezvoltarea acesteia, valorificarea oportunităților de finanțare existente și a potențialului de care stațiunea dispune.

Solicităm parlamentarilor județului Arad să sprijine acest demers al Consiliului Județean și să găsim împreună soluția optimă pentru relansarea stațiunii Moneasa, într-un parteneriat între administrația centrală, județeană, locală, mediul de afaceri și ONG-uri.

Una dintre investițiile majore care trebuie realizată IMEDIAT la Moneasa o reprezintă realizarea unei baze Salvamont-Salvaspeo necesară menținerii acreditării serviciului. Valoarea estimată a investiției este de 105 mii lei. Vă solicităm sprijinul pentru finanțarea ei de la bugetul central!

Facem precizarea că la nivelul anului 2016, Consiliul Județean Arad a finanțat, prin Centrul Cultural al Județului Arad, următoarele evenimente organizate la Moneasa:

-Moneasa Mountain Bike Maraton: 40.000 lei (fără implicarea financiară a Primăriei Moneasa)

-Parada Clătitelor: 44.000 lei

-Târgul Meșterilor Populari și Parada Portului Tradițional: 10.000 lei

-Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Țara Zărandului: 20.000 lei

-Glasul Ceaunelor: 8.000 lei

De asemenea, Consiliul Județean, prin Centrul Cultural al Județului Arad a găzduit în anul 2016, în tabăra școlară de la Moneasa, pe care o gestionează, un număr de 1500 de elevi și cadre didactice însoțitoare. 

Dorința noastră fermă este de a găsi soluții în vederea revitalizării acestei stațiuni și includerea ei într-un circuit turistic de natură să dezvolte serviciile de la nivelul stațiunii în care, astăzi, cele mai mari unități de cazare, respectiv ștrandul, sunt de vânzare, din cauza lipsei de perspectivă.

INFRASTRUCTURA RUTIERĂ

Consiliul Județean vizează patru surse de finanțare pentru reabilitarea drumurilor județene, în perioada 2016-2020. Vă solicităm susținerea pentru proiectele cu finanțare de la bugetul de stat, pe tronsoanele de drum județean mai lungi de 20 km, care nu sunt cuprinse în programele de finanțare POR, transfrontalier și din resurse proprii. Valoarea sumei solicitate de la bugetul de stat pentru investiții în drumurile județene arădene este de 35 milioane euro.

Consiliul Județean solicită sprijinul parlamentarilor de Arad în vederea obținerii din bugetul central a fondurilor necesare cofinanțării proiectelor cu finanțare externă.

Facem precizarea că principalele proiecte de infrastructură rutieră programate până în anul 2020 sunt finanțate din fonduri externe.

Investițiile prognozate pentru perioada 2017-2020 sunt următoarele:

Cu finanțare din Programul Operațional Regional (POR):

Arad-Pâncota-Buteni (61,1 km: 31,77 milioane euro)

Sânpetru German-Gelu (jud. Timiș) (6,91 km: 3,52 milioane euro)

Centura Aradului, construirea DJ 682 C – legătura DN 69 cu DN 7 (11 km, pasaj peste calea ferată, pod peste Mureș: 30 milioane euro)

Cu finanțare din proiectul HU-RO transfrontalier (43 km: 13,9 milioane euro):

Nădlac-Peregu Mare-Pecica

Pecica-Turnu-Iratoșu-Dorobanți-Curtici

Dorobanți-Macea-Sânmartin-Socodor

Grăniceri-Pilu-Vărșand

Cu finanțare din resurse proprii:

Tronsoane de drum județean mai scurte de 20 km

Cu finanțare de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (valoare estimată 35 milioane euro):

Pasajele peste Centura Aradului

Mișca-Apateu-Berechiu

Gurahonț-Buteni

Nădab-Zărand-Seleuș

Sânmartin-Șimand-Olari-Caporal Alexa

Centura orașului Chișineu Criș (finanțat de Ministerul Transporturilor)

SISTEMUL SANITAR

Investițiile în sistemul sanitar arădean reprezintă principala preocupare a Consiliului Județean Arad și în anul 2017. Sumele alocate de la bugetul de stat pentru investițiile în SCJU Arad au fost nesemnificative, de la data transferării acestuia către administrația locală, atât pentru investiții în clădiri cât și pentru investiții în aparatură. În aceste condiții, Consiliul Județean a suportat investițiile necesare aducerii SCJU la parametri optimi: 16,5 milioane euro în perioada 2010-2016.

Având în vedere efortul financiar deosebit și investițiile de aprox. 35 de milioane de euro necesare pentru perioada următoare, solicităm parlamentarilor județului Arad susținerea în Parlamentul României a finanțării cu sumele necesare realizării proiectului de dezvoltare a sistemului sanitar arădean.

 Investiţiile realizate în perioada 2010-2016 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad

Contribuţia CJA:

8,5 mil. Euro – investiţii

2 mil. Euro – bunuri şi servicii

2,5 mil. Euro – aparatură

1 mil. Euro – aparatură (sistem leasing)

250.000 Euro – panouri solare

Total:  14,25 milioane euro

Alte surse:

2,3 mil. Euro – Buget de stat, buget Consiliul Local

2 mil. Euro – ambulator integrat (fonduri europene)

450.000 Euro – panouri solare (fonduri europene)

Total:  4,75 milioane euro

Sume  alocate  în  cadrul  Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru investiţii:

- De  la Consiliul Judeţean: 64.235.000 lei ~ 14.275.000 Euro

- De la Bugetul de Stat, Bugetul Consiliului Local şi venituri proprii: 18.341.000 lei (2.648.000 lei, proiect HURO-CT) ~ 4.076.000 Euro

Total  fonduri  alocate - 82.576.000 lei  ~ 18.350.000 Euro

Fonduri de la Consiliul Judeţean pentru plata unor bunuri şi servicii (chirii, utilităţi, dotare cu lenjerii etc.): 8.956.000 lei ~ 2.000.000 Euro

Cele mai importante obiective realizate:

Construcţie clădire nouă (cartier Grădişte) ~ 3.500.000 Euro

Reabilitarea termică a corpului principal de cladire a SCJU Arad ~ 500.000 Euro

Extindere UPU ~ 680.000 Euro

Reparaţii capitale Secţia ATI ~ 225.000 Euro

Reparaţii capitale Bloc operator ~ 235.000 Euro

Amenajare incintă interioară spital ~ 160.000 Euro

Amenajare Secţia Farmacie spital ~ 50.000 Euro

Achiziţionare clădire Secţia Psihiatrie ~ 630.000 Euro

Amenajare Secţie Sterilizare ~ 67.000 Euro

Extidere pavilion administrativ ~ 145.000 Euro

Înlocuire lifturi ~ 80.000 Euro

Amenajare saloane Secţia Cardiologie ~ 35.000 Euro

Instalaţie climatizare Secţia UPU ~ 110.000 Euro

S-au efectuat reparaţii capitale la mai multe secţii din cadrul spitalului ~ 2.150.000 Euro

Dotare cu aparatură, valoare: 11.000.000 lei ~ 2.500.000 Euro

Investiţie panouri solare: 3.400.941 lei ~ 700.000 Euro (contribuţia CJA 1.100.00 lei ~ 700.000 Euro)

Investiţie Ambulator: 2.000.000 Euro

Investiția secția TBC: în curs.

Având în vedere atât situația locativă precară în care se desfășoară activitatea  SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ARAD, precum și necesarul de dotări cu echipamente medicale, respectiv deficitul de finanțare al serviciilor medicale vis-a-vis de evoluția patologiilor în județul Arad, Consiliul Județean Arad a alocat în cursul anului 2016 suma de 11.623.000 lei, după cum urmează:

*5.718.000 lei investiții în dotări și imobile;

*3.960.000 lei cheltuieli de funcționare (bunuri și servicii);

*1.064.000 lei construire spital TBC;

*881.000 lei aparatură achiziționata in sistem leasing.

De asemenea, în cursul anului 2016, de la Primăria Municipiului Arad a fost alocată suma de 1.462.000 lei Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Situația investițiilor imediate necesare la SCJU Arad

Evaluând situația actuală a imobilelor în care se desfășoară activitatea SCJU Arad se constată existența unui necesar de investiții pe termen scurt, în vederea aducerii spațiilor medicale la un nivel conform cerințelor legislative actuale,  evitarea situațiilor de risc la care sunt supuși atât pacienții cît și cadrele medicale, precum și la eficientizarea activității acestei unități spitalicești.

Estimăm că investițiile IMEDIATE necesare în sistemul sanitar arădean sunt în cuantum total de 36.675.000 lei, după cum urmează:

*4.400.000 lei: reabilitare Secția Psihiatrie;

*17.300.000 lei: reabilitare Secția Oncologie, cu relocare în imobilul din Arad, investiție de bază și dotări medii, str. V. Babeș nr.11-13;

*975.000 lei: reparații capitale (curent electric și instalații termice) la Secția Obstetrică Ginecologie, Neonatologie, str. Episcopei nr. 5;

*1.200.000 lei: amenajare sterilizare centralizată;

*5.400.000 lei: climatizare sediu central SCJU Arad;

*1.300.000 lei: gard împrejmuire sediu central;

*900.000 lei: instalații electrice și termice piața Mihai Viteazul;

*5.200.000 lei: RMN.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a solicitat pentru anul 2017 alocări bugetare de la Consiliul Județean Arad pentru dotări cu echipamente medicale și elaborarea de studii, expertize și proiecte tehnice în sumă totală de 7.800.000 lei, incluzând aici și expertizarea cladirii unde funcționează în prezent secția infecțioase adulți (Arad, str. Cicio Pop, nr. 13), respectiv suma de 3.900.000 lei pentru dotări materiale, servicii și continuarea investițiilor începute în perioada precedentă, iar de la Primăria Municipiului Arad suma de 2.320.000 lei.

Obiectiv pentru perioada 2016-2020

Datorită funcționării Spitalului Clinic Județean de Urgență în peste 20 de locații, unele revendicate, în stare avansată de degradare, în vederea eficientizării cheltuielilor și a valorificării resursei umane, Consiliul Județean Arad dorește să acceseze fonduri din Programul Național de Dezvoltare Locală pentru extindere, reabilitare, modernizare și dotare. 

Investiția necesară a fost evaluată la aprox. 90 de milioane de lei, reprezentând investiția de bază și dotări la nivel mediu.

Datorită acestei investiții, SCJU Arad va ajunge să își desfășoare activitatea în maxim 6 locații, dintre care trei cu specific medical (TBC, Oncologie și Psihiatrie), una cu specific medico-chirurgical de urgență adulți (actualul sediu central), una de recuperare (Piața Mihai Viteazul) și una specifică secțiilor de maternitate și pediatrie (complex spitalicesc modular). 

 

IMPACTUL CHELTUIELILOR DE PERSONAL PE ANUL 2017 ASUPRA BUGETULUI

Cheltuielile de personal aferente anului 2017 au crescut față de anul 2016 cu 36,06% în valoare de 17.577 mii lei (de la 48.872 mii lei în anul 2016 la 66.499 în anul 2017), ponderea acestora în totalul cheltuielilor bugetare în anul 2016 a fost de 17%, iar în anul 2017 ponderea acestora în total cheltuieli estimate este de 27%.

Dacă în anul 2016, din total cheltuielilor, cheltuielile de personal reprezentau 17%, cheltuielile materiale 16%, alte cheltuieli 47% și cheltuieli de investiții 20%, din propunerile de buget pe anul 2017 cheltuielile de personal au ajuns la 27%, cheltuieli materiale 17% și alte cheltuieli 55%.

Urmare a creșterii cheltuielilor menționate, cheltuielile pentru investițiile necesare în vederea derulării proiectelor județului Arad, respectiv ale Consiliului Județean, nu au asigurată sursa de finanțare. În consecință, vă solicităm să propuneți Guvernului României susținerea unor măsuri compensatorii care să vină în sprijinul administrației județului Arad, și să faceți amendamente la bugetul de stat pe anul 2017, de natură să susțină investițiile pe care administrația județului le-a programat pentru perioada următoare.  

Situația pe care o prezentăm este determinată de măsurile fiscal bugetare cu privire la majorările cheltuielilor de personal pentru anul 2017, respectiv:

- potrivit prevederilor art. 1 din OUG nr.2/2017, prin care cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017;

- potrivit prevederilor art. 5, alin. (1) şi alin. (2), din OUG nr.99/2016 începând cu data de 01.03.2017, respectiv funcţionarii publici şi personalul contractual vor beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;

- potrivit Deciziei nr. 23/2016 privind interpretarea art. 1 alin. (1), (2) şi (5^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, începând cu data de 09.04.2015 și la personalul din familia ocupațională „administrație” respectiv aparatul de specialitate al CJA, s-a procedat la recalcularea cheltuielilor de personal în vederea uniformizării la nivel maxim în plată, respectiv la nivelul treptei I de salarizare;

- în conformitate cu prevederile legale în vigoare ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcţii, grade sau trepte profesionale a personalului, potrivit cărora cheltuielile de personal se majorează cu 1.06% față de anul 2016.

 

 

 

 

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite