Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Parfumurile - alături de noi de mii de ani

Comentează 0

Parfumurile au fost alături de oameni de mii de ani. Chiar și frumoasa Cleopatra s-a folosit de vrăjile parfumurilor pentru a-l seduce pe unul dintre cei mai influenți conducători ai vremii. Iubim și astăzi aceste minunate parfumuri, la fel ca și strămoșii noștri cu generații înaintea noastră. De unde provin aceste arome magice și ce rol important joacă parfumurile astăzi?

De ce să te dai cu parfum?

S-ar putea să nu mai purtați parfumuri intense de mulți ani și să vă mulțumiți cu deodorante. Desigur, puteți trăi în acest fel, dar s-ar putea să vă privați de o altă dimensiune pe care o puteți adăuga vieții dumneavoastră. La fel cum majoritatea dintre noi acordăm o coafură frumoasă, o rochie bine aleasă sau avem grijă de machiajul potrivit, ar trebui să acordăm atenție parfumului potrivit. Acest lucru se datorează faptului că, de multe ori, nu numai că ne acaparează mediul înconjurător. Parfumul potrivit vă poate sublinia punctele forte, vă poate spori încrederea în sine și vă poate aduce un zâmbet pe față, chiar dacă sunteți doar ocupată.

Parfumuri arăbești - oferte

Mirosul este o senzație adesea subestimată. Dar memoria olfactivă stochează cea mai mare parte a memoriei din creierul nostru. Când ne gândim la asta, ne amintim exact cât de proaspăt este aerul de munte, mirosul delicios de portocale zemoase și de biscuiți proaspăt copți cu care mama inunda bucătăria în fiecare duminică. Deci, în același mod, parfumurile ne pot influența gândirea și ne pot afecta starea de spirit.

Parfumurile ne însoțesc de mii de ani

În timp ce parfumurile pot părea o realizare în zilele noastre, istoria lor este foarte veche. Magia lor a fost descoperită de oameni în trecut. Dovezi ale producției de parfumuri au fost găsite în Egiptul antic și în Mesopotamia, unde acestea erau folosite în principal în scopuri religioase și în ritualurile funerare. De acolo, s-au răspândit în lumea antică a Greciei și a Romei, precum și în Persia, unde clasele superioare adorau să le folosească pentru a-și arăta diferența față de cei săraci, care adesea miroseau neatractiv. Parfumurile erau cunoscute și în India antică, de unde provin majoritatea ingredientelor folosite și în prezent.

În 2005, arheologii au făcut o descoperire importantă. În Cipru, aceștia au reușit să descopere cele mai vechi dovezi de producție de parfumuri de până acum, datând de peste 4.000 de ani. Au fost găsite peste 60 de vase antice în care se preparau și se amestecau parfumuri. Probabil că nu este surprinzător faptul că oamenii din acea vreme foloseau în principal ierburi aromatice și condimente pentru a le prepara.

Parfumuri damă - oferte

Evul Mediu european nu a fost foarte favorabil dezvoltării parfumurilor. Nu același lucru se poate spune despre lumea arabă, unde producția de parfumuri a înflorit. Motivul pentru aceasta a fost Al-Kindi, un om de știință și chimist arab care a scris mai mult de o sută de rețete diferite în secolul al IX-lea despre metodele de fabricare a parfumurilor, uleiuri esențiale și înlocuirea ingredientelor scumpe și greu de obținut. Procesul de distilare folosit astăzi pentru fabricarea parfumurilor este o invenție a unui filozof și om de știință persan, Avicenna.

Deși parfumurile nu erau o marfă râvnită în Europa medievală, existența lor era, desigur, cunoscută, iar pentru unii dintre europeni fabricarea lor nu era necunoscută. Primele rețete datează din 1221, în mănăstirile din Florența, Italia. În secolul al XIV-lea, producția sa s-a răspândit în Europa Centrală, în special în Ungaria, unde uleiurile esențiale erau dizolvate în alcool. Un astfel de parfum a fost produs de regina Elisabeta a Ungariei în 1370.

Parfumuri arăbești - oferte

Cea mai mare victorie în producția de parfumuri a început în Franța și continuă până în prezent. Inițial, însă, ca bază erau folosite doar parfumurile realizate de maeștrii italieni, cărora maeștrii francezi au reușit să le dea lux și o formă perfectă. Parfumurile Italiei au ajuns în Franța în principal datorită lui Katalin Medici. Datorită căsătoriei sale cu regele Franței, bucătarii și parfumierii italieni au vizitat, de asemenea, curtea regală. Unul dintre ei a fost maestrul personal al reginei, Renato Il Florentino, care a făcut din Franța centrul fabricării parfumurilor.

În paralel cu dezvoltarea din Franța, un alt centru important de parfumuri a fost înființat în Germania, deși, din nou, numai datorită unor maeștri italieni calificați. La acea vreme, Giovanni Paolo Feminis, un frizer italian, lucra aici și producea popularul parfum numit "Aqua Admirabilis". Denumirea latină, care este încă folosită pe scară largă în prezent, nu acoperă nimic mai mult decât apa de colonie. Datorită acestui fapt, nepotul lui Giovanni a construit o afacere extrem de prosperă la începutul secolului al XVIII-lea.

Parfumuri damă - oferte

De atunci și până astăzi, cele mai mari profituri din arta parfumului aparțin parfumeriilor italiene și franceze. Deși astăzi plantele aromatice și florile aromatice sunt cultivate în toată lumea, este probabil ca aceste țări europene să fie întotdeauna primele din lume. Lor li se adaugă, mai ales în ultimii ani, parfumurile arabe.


Scrie un comentariu

trimite