Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Oseminte umane din epoca bronzului descoperite între Turnu şi Variaşu Mare

Arheologii din cadrul Complexului Muzeal Arad au descoperit între Turnu şi Variaşu Mare oseminte umane care datează din epoca bronzului timpuriu.

Oseminte umane din epoca bronzului descoperite între Turnu şi Variaşu Mare
Comentează 0

„După o evaluare făcută prin mijloace non-intruzive (măsurători magnetometrice), cercetarea tumulului dintre satele Turnu și Variașu Mare a continuat, printr-o săpătură efectuată de echipa de arheologi a Complexului Muzeal Arad în zona în care distrugerile au scos la iveală câteva oseminte umane.

Acestea se aflau la mică adâncime (cca 45 cm) față de cel mai înalt punct al tumulului; în urma săpăturii, s-a constatat că osemintele făceau parte dintr-un mormânt în care defunctul a fost așezat pe spate, cu picioarele chircite. Mormântul a fost săpat în mantaua tumulului, această practică de reutilizare a tumulilor funerari fiind întâlnită de-a lungul mai multor epoci.

În lipsa unui inventar funerar, aprecierile cronologice pot fi făcute doar pe baza poziției defunctului, care în acest caz este una tipică pentru orizontul cronologic al epocii bronzului timpuriu (cca 3000-2500 î.Hr.)”, scriu pe Facebook reprezentanţii Complexului Muzeal Arad.

Sursa foto: Facebook Complexul Muzeal Arad

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite