Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Eroii arădeni ai Revoluției comemorați la Muzeu prin lansarea volumului „Decembrie '89 însângerat. În amintirea Eroilor Martiri și răniților de la Arad”, de Emil Șimăndan și vernisarea unei expoziții

Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu  Asociaţia „21 Decembrie 1989” Arad și  Asociația Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluție (ARUD), organizează mâine un eveniment de comemorare a tinerilor eroi ai Aradului, uciși în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Este vorba despre lansarea cărții „Decembrie '89 însângerat. În amintirea Eroilor Martiri și răniților de la Arad”,  semnată de jurnalistul Emil Șimăndan și vernisarea expoziției „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”.     

Eroii arădeni ai Revoluției comemorați la Muzeu prin lansarea volumului „Decembrie '89 însângerat. În amintirea Eroilor Martiri și răniților de la Arad”, de Emil Șimăndan și vernisarea unei expoziții
Comentează 0

Evenimentul va avea loc la Palatul Cultural/Muzeul de istorie/Expoziția „Arad - Decembrie 1989”, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor), miercuri, 18 Decembrie, începând cu ora 12.00, cu participarea elevilor clasei a XI E de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad (prof. istorie Sergiu Duma) și a elevilor Liceului Baptist Arad.

„Acum, când se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului arădean eroii Aradului, cele 24 de persoane, în special tineri, care și-au dat viața pentru reînvierea neamului românesc, pentru libertate, demnitate și în primul rând pentru credința în Dumnezeu. Important este ca tânăra generație de astăzi, să cunoscă și să nu uite niciodată curajul și jertfa eroilor din Revoluția din '89 și nici atrocitățile și suferințele prin care au trecut bunicii si părinții lor, în timpul regimului comunist", a declarat Blaga Bogdan, managerul interimar al Complexului Muzeal Arad.

Ediția a II-a a volumului  „Decembrie '89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad" a apărut sub egida Complexului Muzeal Arad la Editura „Gutenberg Univers”, cu prezentarea tuturor eroilor martiri şi răniţilor din Arad, precum şi a celor 7 tineri şi militari arădeni împuşcaţi în afara Aradului. Volumul va fi prezentat de Valentin Voicilă, liderul Revoluţiei arădene, președintele de onoare al Asociaţiei „21 Decembrie 1989” Arad și prof. Gianina Iovănescu, cadru didactic la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad. Printre cei care și-au mai anunțat participarea se numără Doina Nan, președintele Asociației Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluție (ARUD) și Vasile Ciobâncan, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Arad.

În ceea ce privește Expoziția „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”, trebuie spus că aceasta va fi prezentată de dr. Bogdan Ivașcu, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Arad.

„ «Cararavana Eroilor» este o expoziție despre eroii și martirii români din temnițele comuniste, dedicată în principal elevilor, studenților și tinerilor din România. Într-o lume în care pseudo-modele se găsesc la tot pasul și mulți dintre tinerii de astăzi cad victime unor atitudini greșite de viață, «Caravana Eroilor» vine și aduce înainte oameni reper, încercați în cele mai dramatice momente ale neamului românesc, oameni care prin povestea vieții lor pot motiva spre o trăire demnă povestea vieții noastre. Caravana Eroilor este un proiect al Asociației Ortodoxia Tinerilor. Expoziția este deschisă la Arad până în data de 17 ianuarie 2020”, susține dr. Adelina Stoenescu, muzeograf.

„Ziua Victoriei, 22 decembrie 1989, ora 12”

În același context, exponatul lunii decembrie la Complexul Muzeal Arad este o fotografie cu mare încărcătură emoțională: „Ziua Victoriei, 22 decembrie 1989, ora 12.00 – momentul anunțării la televiziunea națională a căderii regimului Nicolae Ceaușescu”. Momentul a fost imortalizat pe Bulevardul Republicii (azi B-dul Revoluției) de către Florin Hornoiu, la acea vreme fotograful oficial al Muzeului Județean Arad, cu un aparat foto Canon, cu film-diapozitiv color, 35 mm. Fotografia a fost prezentată, de-a lungul celor 30 de ani, în expoziții de anvergură națională, prima expoziție „Strada” fiind deschisă la Arad, în ianuarie 1990.

Donaţiile generoase, ale participanților la evenimentele din decembrie 1989 și ale revoluţionarilor, pentru colecţia muzeului arădean, au făcut posibilă constituirea unui fond documentar, ce cuprinde 400 de obiecte muzeale, donate în perioada 2004-2016: documente, acte oficiale, fotografii, drapele, insigne, piese de vestimentatie, obiecte cu valoare tehnică.

Expoziţia „Arad – decembrie 1989”

Primul proiect expozițional cu tema „Arad – decembrie 1989” , unul inedit la acea vreme în România, a fost deschis în cadrul expoziției permanente de istorie a Complexului Muzeal Arad, în anul 2004. Expoziţia „Arad - decembrie 1989”, redeschisă în anul 2015, este dedicată arădenilor, oameni obișnuiți, majoritatea anonimi după `90, aflați în centrul schimbărilor, din decembrie 1989 din Arad. Alegerea spațiului expozițional nu a fost deloc întâmplătoare, în sălile respective, în perioada anilor `80, era deschisă publicului expoziția „Construirea socialismului în județul Arad”.

Noul concept expozițional urmărește firul evenimentelor, cronologic, grupate în două perioade distincte în cazul orașului Arad: ziua de 21 decembrie până în după amiaza zilei de 22 decembrie 1989, perioada nonviolentă şi respectiv, din seara zilei de 22 până în 25 decembrie 1989, perioada violentă. Cronologic desfășurarea evenimentelor, din 21-22 decembrie 1989, este ilustrată de materialul foto-documentar, aflat în colecția muzeului, de documentele elaborate în acea perioadă, inclusiv „Proclamația de la Timișoara” – citită și la Arad, materialele de informare distribuite populației, primele numere ale ziarului local „Adevărul”.

Colajul „orele Aradului”, prezintă cronologic, evenimentele de la Arad, din două perspective: cea a a fotografului-documentarist al Departamentul Securității Statului și cea imortalizată de fotograful-documentarist al muzeului de la data respectivă, Florin Hornoiu. Colajul de fotografie-document, însumând peste 80 de fotografii din perioada 21-22 decembrie 1989, reprezintă coloana vertebrală a întregii expoziții, structura pe care aceasta a fost modelată.

Obiectele personale, fotografiile, mărturiile eroilor de la Arad, răniți sau uciși în perioada 23-25 decembrie 1989, aduc o puternică încărcătură emoțională ultimului segment al expoziției.

Expoziția este realizată cu sprijinul lui Valentin Voicilă, liderul revoluției de la Arad/ Asociația revoluționarilor „21 decembrie Arad” și a fotografului Florin Hornoiu.

Fotografiile din colecția muzeului arădean au fost realizate de Florin Hornoiu (fotograf la Complexul Muzeal Arad în anul 1989) sau provin din donații de la: Chivari Ioan, Hornoiu Florin, Kohn Alexandru, Govăjdean Vasile, Iercan Marinela, Popa Ecaterina, Cristina Dulaschi, Poroş Petre Ion, Jipa Ioan, Butaru Ilie, Becan Octavian, Tămaş Voicu Petru, Pecican Matei, Dima Traian, Valaczkai Andrei, Bota Ioan, Man Vasile, Vârtaci Ioan, Vicoş Stefan, Ieran Nicolae, Ardelean Mircea, Don Maria, Tolca Nicolae, Petruş Nicuşor, Iuga Florica, Iuga Gheorghe, Valaczkai Andrei, Gemănaru Dumitru, Văduva  Ioan, Marandiuc Cornel, Busuioc Teodor, Corin Daniel Bogdan, Păiuş Ovidiu Ioan, Pasculovici Slobodan, Faur Ioan, Holocan Rodica, Lupan Ioan Teodor, Tămaş Voicu Petru, Tatiuc Maria, Chiş Alexandru, Baranyai Francisc, Voicilă Valentin, Familia Tóth Sándor și Primăria orașului Hódmezővásárhely (Ungaria).

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite