Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aproape 20 de poliţişti de frontieră din Arad, reţinuţi pentru luare de mită, în urma percheziţiilor / UPDATE: Numele suspecților, publicate de DNA

Aproape 20 de poliţişti de frontieră de la Vămile Nădlac1, Nădlac 2, Turnu şi Vărşand, dar şi de la Poliţia de Frontieră Arad, au fost reţinuţi de procurorii DNA Timişoara, în urma percheziţiilor făcute într-un dosar de luare de mită.

Aproape 20 de poliţişti de frontieră din Arad, reţinuţi pentru luare de mită, în urma percheziţiilor / UPDATE: Numele suspecților, publicate de DNA
Comentează 0

După mai mult de 12 ore de audieri, procurorii anticorupţie au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a 18 dintre cei 19 poliţişti de frontieră din Arad ridicaţi în urma percheziţiilor de miercuri dimineaţă. Cel de-al nouăsprezecelea poliţist de frontieră va fi cercetat în libertate.

Poliţiştii de frontieră sunt acuzaţi de luare de mită. Cei 18 urmează să fie prezentaţi, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA din Timişoara au descins, miercuri dimineaţă, la Poliţia de Frontieră Arad, precum şi la vămile Nădlac 1 şi 2, Vărşand şi Turnu, în urma acţiunii mai mulţi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită fiind ridicaţi şi duşi la audieri.

Poliţiştii de frontieră ridicaţi în urma descinderilor sunt suspectaţi că primeau sume începând cu 10 euro ca să lase diverse persoane să introducă în ţară diferite cantităţi de ţigări de contrabandă.

Pentru un transport mai mare, agenţii ar fi cerut 42.000 de euro, însă acesta nu a mai fost efectuat, declarau surse din rândul anchetatorilor.

Potrivit aceloraşi surse, poliţiştii de frontieră vizaţi au fost monitorizaţi timp de mai multe luni.

UPDATE - COMUNICAT DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 ianuarie 2017, a 18 inculpați:
AVRAM FLORIN, comisar de poliție, în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea - Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, județul Arad, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (2 fapte),
- trafic de influență (5 fapte),

SELAGEA CIPRIAN-CĂLIN, ANCUȚA CĂTĂLIN-CORNELIU, DUDAȘ MARCEL, MĂRGINEAN OVIDIU, PĂCURAR SORIN-ROMULUS, TODORAN MARCEL-GRIGORE, ARDELEAN TEODOR, BODÂRLĂU CĂLIN-LIVIU, GUDIU GABRIEL, CICORTAȘ CLAUDIU-ALEXANDRU, GALBEN GHEORGHE-DANIEL și NEDELCU ȘTEFAN-EUGEN, agenți de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

POENARU COSTEL, PRISTOLEANU ION-MARINEL, PALADIE BOGDAN-LAZĂR și TEODOR NICOLAE-GABRIEL, agenți în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită,
CHIRA EMIL-NICU, inspector antifraudă din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală 5 Deva, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 27 august – 24 noiembrie 2016, inculpatul Avram Florin, comisar de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea - Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, județul Arad, a pretins și primit de la două persoane (oameni de afaceri) sume cuprinse între 150 euro și 41.000 euro și alte bunuri, pentru a permite introducerea în România a unor produse care nu aveau documente justificative și, în alte situații, pentru influențarea polițiștilor de frontieră și a vameșilor de la granița cu Serbia și Ungaria, astfel încât să permită intrarea, în România, a unor T.I.R. - uri cu țigări de contrabandă și cu anvelope uzate.
În același context și în același scop, în perioada 29 august – 12 decembrie 2016, ceilalți 17 inculpați au pretins și primit de la aceleași persoane, în legătură îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, sume de bani cuprinse între 10 și 50 euro.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 19 ianuarie 2017 Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite