Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ofertă SURPRINZĂTOARE trimisă de primarul Falcă la Budapesta. Două clădiri din Arad, pentru Universitatea Central-Europeană

Primarul Gheorghe Falcă a transmis, joi, rectorului Universității Central-Europene, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate și o ofertă de relocare la Arad, unde pune la dispoziție două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătrați.

Ofertă SURPRINZĂTOARE trimisă de primarul Falcă la Budapesta. Două clădiri din Arad, pentru Universitatea Central-Europeană
Comentează 2

Existența Universității Central-Europene (CEU), înființată în 1991, este amenințată de o nouă legislație adoptată de Budapesta. Marți, a fost aprobată, în procedură de urgenţă, o lege care ar putea obliga CEU să îşi încheie activitatea în ţară. Legea care, potrivit Guvernului, este menită să rezolve problemele privind universităţile străine, este intens criticată de forurile europene și a stârnit proteste în capitala Ungariei.

Și primarul Aradului, Gheorghe Falcă, s-a arătat solidar cu instituția de învățământ superior. El a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu oficialii din Primărie, s-a luat decizia de a se înainta o ofertă CEU pentru relocarea în Arad.

”Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria față de Universitatea Central-Europeană, am transmis o scrisoare de solidaritate și o ofertă de relocare în Arad. Orașul nostru face parte din aceeași cultură central-europeană, credem în aceleași valori care au făcut ca această universitate să aibă motivația de a educa generații întregi. Mulți români, chiar și arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraș cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană și aeroport internațional”, a declarat Falcă.

El a precizat că a adresat scrisoarea rectorului CEU, Michael Ignatieff, căruia i-a transmis că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta.

La începutul scrisorii, Falcă arată că a aflat ”cu îngrijorare despre încercările dificile prin care trece în aceste zile” CEU și se declară solidar cu instituția de învățământ superior.

Primarul a declarat că regretă că în tinerețe nu a avut șansa să urmeze un program de studii oferit de una din fundațiile care patronează universitatea.

Gheorghe Falcă a precizat că municipalitatea a găsit două clădiri pe care le poate oferi univesrității din Budapesta, una de 4.000 de metri pătrați care are parter și două etaje, ce ar putea fi folosită pentru procesul educativ, dar și un cămin studențesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri pătrați și include spații pentru servit masa.

Conform lui Falcă, universitatea ar urma să primească spații și în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câțiva ani.

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite