Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O nouă boală virulentă amenință recoltele de grâu

O nouă boală virulentă amenință recoltele de grâu
Comentează 0

O tulpină nouă, foarte distructivă, a unei boli care a afectat recolta de grâu din Sicilia anul trecut s-ar putea răspândi în întregul bazin al Mării Mediterane în 2017, amenințând recoltele și mijloacele de existență ale micilor fermieri, au avertizat vineri experții, citați de Reuters.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) a făcut apel la țările din Europa și Africa de Nord să dea dovadă de vigilență pentru a împiedica posibilele focare de rugină neagră a grâului să se tranforme în epidemii care să afecteze producția alimentară.

În 2016, sute de hectare de grâu au fost afectate în Sicilia de această boală provocată de ciuperca Puccinia graminis, în cel mai grav atac de acest fel care a lovit Europa în peste 50 de ani, susțin cercetătorii. "Este foarte agresivă", a declarat Biagio Randazzo, agronomul care a descoperit primul boala, precizând că în Sicilia diferite tipuri de grâu cu conținut ridicat de gluten, precum și culturi de grâu pentru pâine sau ovăz au fost afectate.

Sporii de rugină neagră a grâului sunt împrăștiați de vânt și în 2017 ciuperca ar putea afecta recoltele din țări apropiate precum Grecia, Albania, Libia sau Tunisia, au avertizat cercetătorii.

sursa: digi24.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite