Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

NUNTĂ ÎN OAȘ ... la Arad

NUNTĂ ÎN OAȘ ... la Arad
Comentează 0

„Nuntă în Oaş”, de Anca Munteanu, spectacol al Teatrului de Nord Satu Mare – Trupa „Mihai Raicu”, în regia lui Cristian Ban, costume oşeneşti: Cristina Milea și următoarea distribuție: Roxana Fânață, Andrei Stan, Alina Negrău, Ioana Cheregi, Andrei Gîjulete, Raluca Mara, s-a jucat în sala mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici, în prima zi a  Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad.

Dar iată cum motivează regizorul Cristian Ban și autoarea textului, Anca Munteanu, spectacolul:

„Nuntă în Oaș” vorbește cu candoare și umor despre felul în care lumea noastră de acum pune la îndoială lumea celor care azi sunt bunici sau părinți trecuți de prima tinerețe. Poate pentru cei tineri vorbește și despre ce facem atunci când nu știm ce să facem cu viitorul care e în fața noastră. Și pentru că acțiunea se petrece în zilele noastre, într-un sat din România, vrând-nevrând, spectacolul e o comedie care ne poate lăsa cu un nod în gât la final. (Cristian Ban-regizor)

O tânără mireasă introvertită din Oaș se confruntă în ziua nunții cu întrebarea: „Oare chiar vreau să mă mărit?”. Membrii familiei extinse îi accentuează, cu argumentele lor, și mai mult dilema, confirmându-i și temerile legate de anularea nunții. „Nuntă în Oaș” este o comedie despre migranții din zona Oașului, despre însemnătatea rolului de soție și mamă, despre hibele comunicării intergeneraționale.

Ceea ce se presupune a fi cea mai fericită zi din viața unei femei se transformă într-o tragedie onirică în care se moare, se plânge, se desparte și se împacă. În vâltoarea celor mai grandioase și contrastante nunți din România, nunțile oșenești, se ridică, inevitabil, întrebări fundamentale despre ce presupune real, mai ales pentru femei, rolul de soție.
Comedia „Nuntă în Oaș” își propune să dea voce și să reprezinte femei care muncesc, cresc copii, îngrijesc soți, țin gospodării. Și să devină, desigur, un fenomen local, provocând hohote de râs nemaiîntâlnit de puternice. (Anca Munteanu – dramaturg).

Cât din intențiile autoarei și, deopotrivă, ale regizorului s-au regăsit în spectacolul jucat pe scândura scenei arădeni, asta numai spectatorii pot să o decidă.

Galerie foto (166)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite