NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, ediția a XXI-a, 17 MAI 2025 „Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai”

COMPLEXUL MUZEAL ARAD (Palatul Cultural Arad) – ORA 12.00-01.00
MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA – ORA 17.00-22.00
UNIVERSITATEA DE VEST „VASILE GOLDIȘ” ARAD / MUZEUL MEMORIAL UNIVERSITAR „VASILE GOLDIȘ” (Palatul „Românul”) – ORA 17.00-21.00
ACCES GRATUIT
Noaptea Europeană a Muzeelor 2025, ediția a XXI-a, eveniment muzeal cu tradiție la nivel național, va avea un program special la Complexul Muzeal Arad, în spațiile expoziționale din Palatul Cultural Arad și Muzeul Orașului Lipova, unde publicul nostru va avea posibilitatea de a descoperi patrimoniul muzeal prin expoziții, tururi ghidate și evenimente interactive realizate de specialiștii muzeului în parteneriat cu asociații non-profit.
Alături de Complexul Muzeal Arad, Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad participă în premieră la cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, expozițiile sale fiind deschise publicului în seara zilei de sâmbătă, 17 mai.
„Noaptea Muzeelor, organizată de muzeul nostru, nu este doar un eveniment, ci a devenit în ultimii ani o ocazie unică de a prezenta publicului arădean patrimoniul expozițional al Complexului Muzeal Arad, de a deschide accesul la cultură și de a redescoperi frumusețea și profunzimea istoriei. Această noapte este despre conexiunea dintre trecut și prezent, dintre artă și public, dintre oameni și patrimoniul lor", declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
La Arad, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor 2025, ediția a XXI-a, este organizat de Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad și în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, în colaborare cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
„Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai” este genericul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii.
Pe parcursul Nopții Europene a Muzeelor de la Arad, la Complexul Muzeal Arad vor fi deschise, la Palatul Cultural, expoziția de Arheologie, Muzeul de Științe ale Naturii și expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului”, expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849”, Pinacoteca muzeului și expozițiile temporare organizate în colaborare cu partenerii noștri: „Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească. O călătorie prin timp, în care metalul prinde viață și devine simbol național”, „Istorie economică arădeană. Societăți pe acțiuni. Colecția Alois Weil”, „Brickenburg la Muzeu – O călătorie prin istoria Sistemului LEGO(R)”.
Expoziția temporară „Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească. O călătorie prin timp, în care metalul prinde viață și devine simbol național” va oferi publicului prilejul de a descoperi istoria uneia dintre cele mai vechi instituții ale statului nostru. Pe parcursul Nopții Muzeelor, în expoziția de Arheologie se vor desfășura reconstituiri istorice cu prezentarea de costume de epocă și armament, sisteme de exerciții militare utilizate în diferite epoci istorice.
În spațiul expozițional al Pinacotecii și în expoziția „Tezaur 1848-1849”, arădenii prezenți la eveniment vor beneficia de două tururi ghidate propuse de Asociația „Kölcsey” Arad (ora 19.00-19.50 – tur ghidat în limba română și ora 20.00-20.50 – tur ghidat în limba maghiară).
Între orele 17.00-20.00, expoziția „Brickenburg la Muzeu – O călătorie prin istoria Sistemului LEGO(R)” va găzdui demonstrații ale echipei de robotică „Harambe Cartel” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad.
Cea de-a XXI-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor va aduce la Arad legendara formație PHOENIX – deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea. Concertul formației PHOENIX va fi susținut, la ora 20.30, pe scena amplasată în Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor).
Sâmbătă, 17 mai, expozițiile Complexului Muzeal Arad vor fi deschise publicului la Palatul Cultural Arad între orele 12.00-01.00, iar Muzeul Orașului Lipova va avea un program special la Noaptea Muzeelor, între orele 17.00-22.00. Expozițiile Muzeului Memorial Universitar „Vasile Goldiș” Arad vor fi deschise publicului între orele 17.00-21.00.
Parteneri:
ICOM România, Regia Autonomă Monetăria Statului, Asociația PRONUMISMATICA, Asociația Culturală „Colecția Alois Weil”, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Asociația „Brickenburg” Cluj-Napoca, Asociația Culturală „Dobrogea Străbună”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad / Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș” Arad, Federația „Dacan – Artele Marțiale Strămoșești” Arad, Asociația „Kölcsey” Arad, Echipa de robotică „Harambe Cartel” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad.
Program COMPLEXUL MUZEAL ARAD
EXPOZIȚIA DE ARHEOLOGIE
(Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Bulevardul Dragalina)
ORA 12.00-01.00
Circuitul expoziției de arheologie poartă vizitatorul prin toate epocile majore ale preistoriei și ale istoriei. Un punct focal al expoziției de arheologie este cel al sălii imersive. Aici, vizitatorii vor putea face o călătorie captivantă în trecut, în fortificația Epocii Bronzului de la Sântana-Cetatea Veche. Cu ajutorul tehnologiei moderne, plecând de la importantele cercetări arheologice realizate la Sântana, întreaga fortificație a fost reconstituită 3D.
În sala tezaurului sunt expuse piesele de valoare ale colecției muzeului arădean. Se remarcă podoabele de aur de la Pecica – cu o vechime de peste 6000 mii de ani, precum și o serie de monede antice, accesorii vestimentare, podoabe și monede din perioada migrațiilor, alături de tezaurele monetare și podoabele din perioada medievală.
Pe parcursul Nopții Muzeelor, în expoziția de Arheologie și în Parcul Copiilor se vor desfășura reconstituiri istorice cât mai fidele, cu prezentarea de costume de epocă și armament, de echipamente militare și civile din lumea antică dacică și romană, prezentarea unor aspecte de viață cotidiană, prezentarea de sisteme de exerciții militare utilizate în diferite epoci istorice: epoca bronzului, lupte cu lăncii și scuturi grecești, exerciții militare utilizate în luptele cavalerești și în luptele cu arme populare-țărănești.
Parteneri:
Federația „Dacan – Artele Marțiale Strămoșești” Arad
Asociația Culturală „Dobrogea Străbună”
MUZEUL DE ȘTIINȚE ALE NATURII
(Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
ORA 12.00-01.00
Muzeul de Științe ale Naturii pune în valoare biodiversitatea județului Arad, fiind prezentate în mod interactiv plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale de interes național și local.
Expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului”
În această primăvară Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului plantele medicinale, în cadrul expoziției deschise la Muzeul de Științele ale Naturii, unde sunt prezentate coli de ierbar (cu plante presate). Fiecare plantă este însoțită de imaginea ei în mediul natural, de denumirea populară și cea științifică, precum și de o scurtă descriere a proprietăților terapeutice.
EXPOZIȚIA „TEZAUR 1848-1849”
(Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
ORA 12.00-01.00
Expoziţia „Tezaur 1848-1849” prezintă cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea.
PINACOTECA
(Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
ORA 12.00-01.00
Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este influența importantelor centre artistice europene (Berlin, Dresda, Düsseldorf, München, Viena, Budapesta, Paris), percepută prin estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.
19.00-19.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba română)
20.00-20.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba maghiară)
Partener: Asociația „Kölcsey” Arad
EXPOZIȚIA „MONETĂRIA STATULUI. 155 DE ANI DE AUR, ISTORIE ȘI MĂIESTRIE ROMÂNEASCĂ. O CĂLĂTORIE PRIN TIMP, ÎN CARE METALUL PRINDE VIAȚĂ ȘI DEVINE SIMBOL NAȚIONAL”
(Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
ORA 12.00-01.00
Monetăria Statului aniversează 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească cu o premieră în Vestul țării, la Arad, unde prestigioasa expoziție este deschisă în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad și Asociația PRONUMISMATICA.
Fondată în 1870, Monetăria Statului este standardul pentru monedă și artefacte prețioase în România. Monetăria Statului a impresionat la World Money Fair 2024, prezentându-și inovațiile și măiestria în fața unui public internațional. Participarea a fost o oportunitate pentru a evidenția excelența în numismatică și a stabili noi relații de colaborare pe plan mondial. Complexul Muzeal Arad este primul muzeu din România unde sunt expuse matrițele, precum și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului, prezentat la World Money Fair 2024, Berlin (Germania).
Parteneri:
Regia Autonomă Monetăria Statului
Asociația PRONUMISMATICA
EXPOZIȚIA „ISTORIE ECONOMICĂ ARĂDEANĂ. SOCIETĂȚI PE ACȚIUNI. COLECȚIA ALOIS WEIL”
(Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
ORA 12.00-01.00
Expoziția este constituită pe baza colecției Alois Weil – colecție dedicată hârtiilor de valoare istorice, mai precis acțiunilor emise de către societățile de profil. Hârtiile de valoare istorice, asociate societăților pe acțiuni arădene, se situează în istoria economică regională la finalul unui proces, care subsumează o perioadă de timp cuprinsă între debutul activităților economice specifice comunităților locale și prima jumătate a secolului al XX-lea, care a dat substanță celei mai înalte expresii a capitalismului arădean de tip clasic.
Parteneri:
Asociația PRONUMISMATICA
Asociația Culturală „Colecția Alois Weil”
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca
EXPOZIȚIA „BRICKENBURG LA MUZEU – O CĂLĂTORIE PRIN ISTORIA SISTEMULUI LEGO(R)”
(Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Piața George Enescu)
ORA 12.00-01.00
Inedita expoziție deschisă la Complexul Muzeal Arad se adresează tuturor categoriilor de vârstă și aduce în atenția vizitatorilor, pe lângă un întreg oraș întins pe o suprafață generoasă, și una dintre cele mai surprinzătoare și spectaculoase baze spațiale, construcții originale realizate din piese LEGO(R) de membrii Asociației Brickenburg. Istoria acestui joc/hobby/sistem fantastic este ilustrată prin diverse exponate, începând cu anul 1958 și până în prezent.
Partener: Asociația „Brickenburg” Cluj-Napoca
17.00-20.00: Demonstrații cu roboți confecționați din piese LEGO (Echipa de robotică „Harambe Cartel” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad)
Partener: Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad
CONCERT PHOENIX
Parcul „Zsolt Török” (Parcul Copiilor)
ORA 20.30
PHOENIX – O idee devenită legendă. Un nume predestinat. Peste 60 de ani de muzică. Nu ratați ocazia să trăiți LIVE spiritul Phoenix la Noaptea Muzeelor!
Program COMPLEXUL MUZEAL ARAD / MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA
(Lipova, str. Nicolae Bălcescu 21)
ORA 17.00-22.00
18.00: Vernisaj expoziție de fotografie „PORTRETE, LOCURI”
Artist fotograf: Dan Florin BOIA (Germania)
19.00: Recital de pian (coordonator: Andreea BODROGHI)
19.30: Recital de poezie
20.00: Concert Sweb
20.30: Concert de jazz Petre IONUȚESCU
Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, este trompetist, artist multi-instrumentist, compozitor și producător muzical. Este membru fondator al formațiilor FunkyGrowl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society.
Program MUZEUL MEMORIAL UNIVERSITAR „VASILE GOLDIȘ” ARAD
(Palatul „Românul” – strada Vasile Goldiș 6)
ORA 17.00-21.00
Printre obiectele de valoare considerabilă pentru istoria națională, expuse în muzeul din Palatul „Românul”, se numără acte de studii, acte și obiecte personale ale familiei Goldiș, dar și o bogată corespondenţă – printre cei care se regăsesc în aceste mesaje sunt nume celebre: I. L. Caragiale, O. Goga, N. Titulescu. De asemenea, printre exponate se regăsesc și fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de Vasile Goldiş sau la care acesta a colaborat, cărţi din biblioteca personală, lucrări semnate de ilustrul politician arădean. În aceeași clădire, în care a funcționat redacția ziarului „Românul” se afla și tipografia. Tot acolo și-a petrecut ultimii ani din viață Vasile Goldiș, cel care a redactat Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1918.