Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Muzeul etnografic din Vladimirescu, o adevărată comoară a folclorului românesc (partea a II-a)

Pasiunea  unui  om se vede prin ceea ce lasă în urmă pentru că atunci când există o pasiune în sufletul omului, el dă tot ce este mai bun din el însuși.

Muzeul etnografic din Vladimirescu, o adevărată comoară a folclorului românesc (partea a II-a)
Comentează 0

Tanti Maria Aiftincăi sau Marițuca, așa cum era ea alintată acolo în satul natal, a adunat în timp nu numai costumele populare pe care le păstrează cu sfințenie în muzeu, ci mai presus de toate, a adunat  poveste cu poveste din trecutul acelor costume populare pentru că fiecare dintre ele are vechimea și povestea lui.

Dragostea pentru portul popular și pasiunea pentru frumos sunt două lucruri indispensabile pentru tanti Maria. Desigur, familia este pe primul loc în viața ei, cei trei băieți sunt sufletul dânsei ,  chiar dacă și-a trimis soțul la copii în Italia pentru a putea amenaja în liniște pivnița casei ca muzeu în loc de pizzerie, așa cum voia soțul dânsei , însă a făcut-o cu un scop nobil. Acest lucru nu înseamnă însă că nu și-a iubit soțul, dar a vrut să evite o ceartă cu el și în parte a reușit pentru că de obicei pasiunea  merge mână în mână cu dorința de a reuși.

Eiii, dar tot nu a scăpat de câteva „suduieli”, însă și-a dus pasiunea mai departe și iată că și în ziua de astăzi în pivnița casei este amenajat cu multă trudă un frumos muzeu etnografic care include multe costume populare din toate zonele țării și alte obiecte de valoare tradițională.

A creat și a adunat costume populare de o viață, însă pe lângă toate acestea a compus versuri și cântece populare, a compus și linia melodică pentru cântecele scrise astfel că are și înregistrări pe CD.

A scris și câteva cărți legate de folclor și de costumele populare, dar în același timp a participat la diferite evenimente prin țară și străinătate unde a prezentat portul și tradiția românească, mândrindu-se cu faptul că este româncă.

Războiul de țesut și costumele populare au fost mereu cu dânsa la evenimente prin țară. A participat la emisiuni televizate legate de folclor și tradiția românească, iar doamna Marioara Murărescu  a remarcat-o și mai apoi a rugat-o să scoată pe piață cântecele populare scrise și compuse de dânsa, iar astăzi tanti Maria este mulțumită sufletește că  a ascultat rugămintea doamnei Murărescu.

Ceea ce lăsăm în urma noastră este ceea ce am fost și ceea ce am trăit, de aceea tanti Maria sau Marițuca învață cu mult drag fetele tinere să pătrundă în tainele frumuseții și a tradiției românești, le îndeamnă și le învață să țeasă la război, să toarcă sau să facă pâine ori cozonaci și alte îndeletniciri așteptînd cu mult drag copiii prin programul „Școala de vară”, ori prin „Școala altfel”.

De fapt, muzeul doamnei Marițuca nu este numai un muzeu, ci este un adevărat complex tradițional, iar prin tot ceea ce face, dânsa transmite mai departe tinerelor generații frumusețea tradițiilor și arta de a crea, pentru că în cadrul muzeului este și un atelier de creație, un adevărat  izvor de a cunoaște și a pătrunde în tainele artei.

Dânsa își dorește din suflet ca măcar una dintre nepoate să ducă tradiția mai departe, să iubească acele minunate costume populare care i-au dat de-a lungul vieții satisfacții deosebite și să continue ceea ce dânsa a început cu mulți ani înainte, acolo departe în frumoasa Bucovină.

Astăzi, tanti Marițuca este mândră de ceeea ce a realizat chiar dacă a investit mult, însă așa cum am mai spus, o pasiune nu are margini, iar atunci când un om face ceva cu dragoste și din tot sufletul cu siguranță va realiza lucruri extraordinar de frumoase.

Galerie foto (101)

Articole asemanatoare