Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Moment de reculegere pentru Zsolt Török la ședinţa festivă de ieri a CLM

Debutul şedinţei festive organizate, ieri, cu ocazia „Zilelor Aradului” a stat  în acest an sub semnul unui moment cu o puternică încărcătură emoţională.  Timp de un minut Sala Palatului Cultural a fost „inundată” de o linişte deplină.  Gândul tuturor celor prezenţi s-a îndreptat spre  alpinistul Zsolt Török, arădeanul care după ce în repetate rânduri a vrut să ajungă la stele, în cele din urmă a devenit el însuşi o stea.

Moment de reculegere pentru Zsolt Török la ședinţa festivă de ieri a CLM
Comentează 0

Sâmbătă, 17 august, Zsolt Török, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinişti români la nivel mondial, fost găsit decedat  în Munţii Făgăraş.  Trei zile mai târziu, acesta a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea  cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc.

Distincţia a fost înmânată, ieri, văduvei Laura Török de către generalul Mihai Şomordolea, consilier de stat în Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, venit special la Arad pentru acest moment emoţionant.

În 2016, Zsolt Török a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, deşi vârful a fost deschis ascensiunii încă din 2003.

În 2013, Zsolt Török a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

 

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite