Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Miorița ministrului Daea, TUNATĂ la Galeria DELTA

Miorița ministrului Daea, TUNATĂ la Galeria DELTA
Comentează 0

În acest weekend Galeria Națională DELTA Arad a vernisat expoziția retrospectivă a noii generații de sculptori afirmați în ultimul deceniu în vestul României. 

Adunați sub sintagma "sculptura azi. 4 discursuri" -  ceea ce presupunea câte 4 tineri, cărora Galeria DELTA le punea anual cu generozitate la dispoziție spațiul pentru "a se produce" - vreme de 10 ani aici s-au perindat 40 de artiști plastici, dintre care unii au devenit azi nume celebre și fac fala galeriilor europene.

Desigur, creațiile lor sunt mai puțin convenționale, cum o dovedește și această expoziție retrospectivă, unde în centru tronează o oiță românească, tunată cu botox și silicoane, cum, de altfel, se poate zilnic vedea atât pe terasele cu coviltir țigănesc ale bulevardelor Aradului, cât și pe dealurile patriei, la televiziunile de succes și în visele miniștrilor noștri sfertodocți, în istoria neamului, unde strămoșul nostru din partea romană, Caligula, era un zoofil notoriu și făcea demonstrații erotice cu animale în fața onor senatului roman, ba chiar și mitul nostru fondator e tot o oaie, chit că noi o mângâiem tandru, spunându-i MIORIȚA.

"Este o privire în urmă la toți acești ani  în care au expus 40 de sculptori, care la vremea aceea au fost debutanți, iar acum îi puteți întâlni pe scena artistică europeană. Pot fi văzute și producții artistice la granița domeniilor, pentru că noi, în acești 10 ani, am încercat să definim sculptura astăzi, când definiția sculpturii s-a schimbat, un domeniu deschis, unde foarte multe forme de manifestare artistică-spațială pot fi încadrate, sculptura până la urmă fiind o artă a spațiului", ne-a deschis puțin ochii Anamaria Șerban, ea însăși o sculptoriță ce pune totul sub semnul întrebării.

"Sunt foarte bucuros că s-a ajuns la această a X-a ediție și ne-am gândit să facem această ediție retrospectivă, unde să-i chemăm din nou pe toți participanții, să vedem fiecare ce-a mai făcut, la ce nivel a mai ajuns, căci sunt destul de mulți cei care au atins un prag înalt în arta contemporană europeană și lucrează cu mari galerii. Adică e o satisfacție să vedem că cei care au debutat la noi în expoziție sunt acum artiști consacrați", ne-a mărturisit cu generozitate sculptorul Cosmin Moldovan, coautor cu Anamaria Șerban al proiectului "sculptura azi. 4 discursuri". 

Expoziția este deschisă în această a doua parte a lunii iulie și intreaga lună august, când toți arădenii, chiar și cei de pe terasele-șatre rromales ale bulevardului, o pot vizita gratuit, dar cu maxim folos!

Vasile de Zărand

Galerie foto (51)


Scrie un comentariu

trimite