Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ministrul Dezvoltării s-a întâlnit cu autorităţile locale din judeţ (FOTO) / UPDATE: Ce obiective din municipiu au fost vizitate

Conducerea Consiliului Județean Arad a primit astăzi vizita ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Iustin Cionca i-a prezentat ministrului prioritățile Aradului, insistând pe spitale și drumurile județene. A fost pusă în discuție și rețeaua de drumuri din nordul județului, care reprezintă o prioritate în următorii patru ani, și prin care se creează o nouă legătură de bună calitate cu județul Bihor.

Ministrul Dezvoltării s-a întâlnit cu autorităţile locale din judeţ (FOTO) / UPDATE: Ce obiective din municipiu au fost vizitate
Comentează 1

Update 1 Ce obiective din municipiu au fost vizitate

Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, însoțit de primarul Călin Bibarț, a vizitat, joi, trei obiective de investiţii din municipiul Arad: căminul studențesc al Universității “Aurel Vlaicu”, construit cu finanțare din partea Ministerului Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții și 2 colegii arădene. Este vorba despre Colegiul Național “Elena Ghiba Birta” și Colegiul Economic, acestea din urmă numărându-se printre cele 6 proiecte ale Primăriei Municipiului Arad care în 2017 obțineau finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. 
Începute în 2019, lucrările de reabilitare a Colegiului Național “Elena Ghiba Birta” au ajuns în faza de amenajare și finisaje a corpului B și de consolidare a corpului A al clădirii. Totodată constructorul contractat de municipalitate se pregătește pentru demararea lucrărilor de reabilitare a fațadei.  Investiția în valoarea de aproape 15 milioane de lei presupune 
reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire A și B, atât în zona spațiilor pentru învățământ, sport, cantină, spații administrative cât și la modernizarea sălii festive care va fi dotată cu echipament nou pentru scenă și sală (videoproiector, instalații sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecție etc.). 
          Ultima vizită în teren a ministrului Cseke Attila a fost la Colegiul Economic, a cărui reabilitare s-a încheiat anul trecut. Investiția de peste 18 milioane de lei, a fost una  de amploare: s-a intervenit la nivelul arhitecturii clădirii prin lucrări de reabilitare şi consolidare a corpului de clădire existent, prin investiţii în amenajarea interioară si exterioară a spaţiilor şi în reorganizarea funcţiunilor existente pentru a satisface normele în vigoare.  Totodată a fost refăcută învelitoarea întregii clădiri înlocuind țigla ceramică și tabla zincată cu una nouă. 
Cât priveşte reabilitarea termică, aceasta a presupus schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie de lemn triplu-stratificat, dar şi termoizolări ale demisolului şi planşeului peste etaj. S-a intervenit şi la nivelul ornamentelor de ipsos de pe fațade, cele lipsă sau deteriorate completându-se cu elemente noi. La capitolul dotări, investiţia estimată la peste un milion de lei a cuprins obiecte de mobilier pentru sălile de laborator și cabinetele specializate fiecărui profil, precum și pentru sălile de studiu multidisciplinare și cabinetul psihologic.  Bucătăria a fost dotată cu o întreagă gamă de aparate și mașini pentru gătit. Pentru grupurile sociale s-au prevăzut toate obiectele de mobilier și sanitare necesare asigurării unui confort și igienă personală inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.


De asemenea, președintele Consiliului Județean a prezentat situația lucrărilor prin proiectele finanțate de Guvernul României, respectiv Spitalul de Oncologie (unde peste 60% din lucrare este deja executată), Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș (unde stadiul lucrărilor este la 70%), drumurile județene Bârsa-Moneasa-limită județ Bihor (cu un stadiu al lucrărilor de peste 60%) și Sânmartin-Olari-Caporal Alexa (stadiu de implementare peste 50%). Iustin Cionca a prezentat ministrului Cseke Attila situația pe tronsonul de drum din pădurea Moneasa, unde lucrările sunt încă blocate din cauza unor proceduri birocratice. De asemenea, a fost făcută o prezentare a proiectelor depuse de Consiliul Județean Arad pentru finanțare prin Compania Națională de Investiții, dar și a avantajelor pe care drumul expres Arad-Oradea le va avea pentru dezvoltarea comunităților arădene de pe traseul acestui drum.

Iustin Cionca a prezentat și diferențele dintre finanțările obținute de Consiliile Județene prin Programul Național de Dezvoltare Locală, insistând ca în programele următoare să existe un echilibru, iar cei care muncesc pe proiecte să fie avantajați față de cei care așteaptă doar finanțări directe din partea statului.

A prezentat PNRR

La rândul său, ministrul a făcut o prezentare a Programului Național de Redresare și Reziliență, insistând pe principalele direcții de finanțare și pe strategia de finanțare, care este în dezbatere în coaliția guvernamentală.

„Ministrul Dezvoltării, domnul Cseke Attila este astăzi la Arad, unde avem discuții despre investițiile din județ, despre banii necesari proiectelor Aradului și prioritățile pe următorii ani. Este o întâlnire foarte utilă, cu discuții sincere. Aradul construiește în următorii ani rețele de gaz, apă și canal, drumuri și spitale - aceste direcții le-am prezentat domnului ministru. Nu în ultimul rând avem o dezbatere despre descentralizare, ca multe dintre deciziile care afectează sau influențează viața cetățenilor să fie transferate de la București la primarii aleși de oameni și la Consiliile Județene”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

La întâlnirea de la Consiliul Județean au mai participat prefectul județului Arad, Toth Csaba, deputații Farago Péter și Sergiu Bîlcea, vicepreședinții Consiliului Județean, Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, consilierul județean Pero Tamás și directorul executiv Andrei Ando.

Întâlnire la Primăria Municipiului Arad

Ministrul Dezvoltării a avut o întâlnire şi cu primarul Călin Bibarţ. „Printre principalele subiecte dezbătute se numără proiectele de dezvoltare finalizate, dar şi cele în curs de derulare. La întâlnire au mai participat Toth Csaba, prefectul județului Arad, Lazăr Faur, viceprimarul municipiului şi Petru Farago, deputat UDMR”, scriu pe Facebook reprezentanţii Primăriei.

De menionat că primarul Călin Bibarţ a prezentat cu această ocazie investițiile realizate de administrația locală  în modernizarea sistemului de termoficare a orașului și a rețelei de transport și distribuție a energiei termice,  a vorbit despre lucrările de reabilitare a străzilor din municipiu, dar și despre proiectele de investiții realizate în colaborare cu Ministerul  Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții: realizarea unei Baze Sportive de Tip 1, construirea unei Săli de Sport cu tribună de 102 locuri, ambele pe strada Cetății și nu în ultimul rând amenajarea unei baze sportive cu terenuri de sport în aer liber în partea de Nord a orașului.  Primarul Călin Bibarț a vorbit și despre cele trei creșe ce urmează să fie construite în municipiu a căror amplasamente au fost deja stabilite: strada Fabius nr.8,  strada Constituției nr. 134 și Calea Radnei nr 143.

Agenda vizitei oficiale a  ministrului Attila Cseke la Arad include deplasări la câteva  obiective de investiții din municipiu printre care se numără Colegiul Național “Elena Ghiba Birta”  și Colegiul Național Economic Arad, unde va fi însoțit de primarul Călin Bibarț.

 

 

Galerie foto (12)


Scrie un comentariu

trimite