Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a oprit în seara de marți și la vama Nădlac 1 (Vama Veche)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a oprit în seara de marți și la vama Nădlac 1 (Vama Veche)
Comentează 0

Întors dintr-o vizită făcută în cursul zilei de marți, 19 mai, la Budapesta, ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a oprit în seara de marți la vama Nădlav 1 (Vama Veche), unde a susținut o conferință de presă în fața jurnaliștilor publicațiilor centrale și locale. Iată spicuiri din răspunsurile sale la întrebările mai mult sau mai puțin incomode: 

”Sunt mulțumit de organizare, pentru că, așa cum vedeți, am suplimentat forțele, am oferit măști, am oferit apă în profunzimea rândului de autoturisme au venit și pompieri și personal de la echipajele SMURD să-i întrebe pe oameni de sănătate, am ajutat (prin intermediul d-lui Prefect Gheorghe Stoian) cu transportatori locali din Județul Arad, să fie prezenți aici, pentru ca toți cei care vin ca pietoni să poată fi transportați și ați putut vedea că inclusiv de aici, din vamă, au putut fi luați cei ce erau pe jos și duși spre trei direcții: Arad - cu microbuzele, Timișoara - cu autocarele și Oradea - cu autocarele”.

”Așa cum știți, în spații închise este obligatoriu să purtăm masca, fie că suntem într-un magazin, fie că mergem cu autobuzul, cu tramvaiul sau cu metroul. Această obligație revine în principal agentului economic care face transportul, adică el trebuie să știe că un cetățean nu poate fi pasager dacă nu are masca la el, mască ce trebuie să-i protejeze nasul și gura. Aceasta este o măsurăm care preîntâmpină producerea epidemiei, adică, dacă urcă cineva care este bolnav, normal că masca îi protejează pe cei din jurul lui, ca să nu se infecteze și ceilalți pasageri, ce nu au nici o vină că se află în același autobuz cu cineva care poate fi (chiar fără să știe) bolnav.”

”După discuțiile pe casre le-am avut astăzi (cu partea maghiară) autocarele vor avea dreptul să intre în România și (ăsta era apelul) cei care se întorc acasă să nu mai călătorească cu microbuze sau autocare ce îi lasă la 4 km de vamă, vin oamenii pe jos, căldură, bagaje, supărați, mai vin și aici să completeze chestionare și este firesc să fie nemulțumiți. Consecința acestor nemulțumiri este subiectul pe care l-ați întâlnit cu toții în acest weekend, generat și de dorința de a nu intra în carantină, ci de a intra în izolare. Toate acestea coroborate într-un total de percepții și de fapte ce au avut loc în această perioadă vor duce la un final bănuiesc și de cei care vin în România, să constate că nu este ok să vină cu micrtobuze și autobuze care îi lasă la 4 km și să contracteze transport pe microbuze și autobuze care pot intra în România. Așa cum am spus, partea maghiară va fi de acord pentru microbuze și autocare să facă un traseu special, care va merge 24 din 24 de ore și acest traseu special înseamnă că nu vor mai rămâne pe câmp undeva în Ungaria, ci vin în România. Deci, este foarte simplu și acesta este apelul meu față de diaspora și acest lucru va duce și la următoarea concluzie, zic eu, tot pozitivă, va scădea presiunea de pe autoturisme. Pentru că sunt inclusiv taximetriști (și nu neaparat numai  taximetriști, ci și privați) care fac transporturi contra cost pentru a aduce cetățeni în România. Venind cu autocarul, acel transport privat (oficial sau neoficial) nu mai stă în coadă și scade presiunea la intrarea în țară.”

 

Vasile de Zărand

Foto: Vasile Obșitoș

Galerie foto (14)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite