Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mesajul Beijingului. Primul portavion ”made in China” începe testele pe mare

Singurul portavion construit în întregime în China a început manevrele pe mare, cu un an mai devreme decât era programat, pe fondul creșterii tensiunilor cu SUA.

Mesajul Beijingului. Primul portavion ”made in China” începe testele pe mare
Comentează 1

Cunoscut sub numele 'Type-001A' şi lansat la apă anul trecut, vasul a părăsit un terminal portuar din nord-estul ţării în jurul orelor 06.45 (sâmbătă, 22.45 GMT) pentru primele sale manevre pe mare, au anunţat televiziunea de stat CCTV şi agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

CCTV a arătat clişee în care impozantul portavion se depărta de un chei, apoi pe mare, escortat de mai multe nave militare de mică dimensiune, sub un cer acoperit şi în ceaţă.

Portavionul va fi dat în folosință la sfârșitul acestui an, cu 12 luni înainte de termenul stabilit inițial.

Analiștii pun graba pe seama tensiunilor tot mai mari între China și SUA la nivel global și în Marea Chinei de Sud în special.

Nava este o variantă îmbunătățită a singurului portavion chinez, Liaoning, cumpărat de la ucraineni și upgradat.

În vreme ce Liaoning este folosit în special pentru antrenament, noul portavion, care poate transporta 35 de aeronave, va fi gata de luptă și va avea un rol important în strategia maritimă a Chinei.

”Există o presiune externă tot mai puternică pentru ca China să grăbească operaționalizarea portavionului, în special de când SUA și-au sporti prezența militară în Asia”, a declarat pentru Business Insider Ni Lexiong, expert naval la Universitatea din Shanghai.

”Dar China este încă la 10-20 de ani în urma SUA la acest capitol”, a adăugat acesta.

Ultinul portavion american, USS Gerald R Ford, poate transporta până la 75 de aeronave.


Scrie un comentariu

trimite