Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Maraton festivalier. Spectacole arădene – prezente în cele mai  importante întâlniri teatrale ale toamnei

Maraton festivalier. Spectacole arădene – prezente în cele mai   importante întâlniri teatrale ale toamnei
Comentează 0

Patru. Acesta este numărul festivalurilor importante pe afișul cărora stau înscrise, în această toamnă, producții ale Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad. Este vorba despre Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (FITO), Festivalului Internațional de Teatru –FEST(IN) pe Bulevard și Festivalul Național de Teatru – întâlniri teatrale majore care aduc laolaltă tot ce e mai bun în materie de spectacol în România și nu numai. 

Seria participărilor festivaliere din această toamnă începe marți, 26 septembrie. Atunci, pe scena Teatrului “Regina Maria” din Oradea, actorii arădeni prezintă, în cadrul celei de a XXIII-a ediții a Festivalului de Teatru Scurt (FITO) spectacolul ,,Orașul nostru”. O adaptare după Thornton Wilder, în regia lui Cristian Ban și scenografia Cristinei Milea, montarea îi reunește în distribuție pe: Ioan Peter, Alex Mărgineanu, Cecilia Lucanu-Donat, Angela Petrean-Varjasi, Ștefan Statnic, Dorina  Darie-Peter, Roxana Sabău, Robert Pavicsits, Călin Stanciu. Spectacolul începe la ora 18.30.

“Iubirea la oameni” - de Dmitri Bogoslavski, în regia lui Vlad Massaci și scenografia lui Andu Dumitrescu - este spectacolul pe care amatorii de teatru din București îl pot vedea în cadrul celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru –FEST(IN) pe Bulevard. Actorii Zoltan Lovas, Carmen Vlaga-Bogdan, Oltea Blaga, Andrei Elek, Liliana Balica, Mariana Tofan, Alex Mărgineanu, Cecilia Lucanu-Donat, Robert Pavicsits, Roxana Sabău și Darius Bogdan vor fi prezenți pe scena Teatrului Odeon în 10 octombrie, de la ora 18.00. La ediția din acest an a festivalului participă 35 de spectacole din România, dar și din Republica Moldova, Argentina, Bulgaria, Coreea de  Sud, Croația, Franța și Germania.

13 octombrie – zi cu noroc. Pentru public și pentru actorii Teatrului Clasic “Ioan Slavici”, ai Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara și cei ai Teatrului Național din Sombor. Ei vor sta față în față în cadrul unei întâlniri teatrale prilejuite de Platforma Internațională de Teatru București #4, Arcub. Artiștii celor trei teatre vor prezenta coproducția EXIT, montare semnată de regizorul Schilling Árpád. Spectacolul îi are în distribuție pe: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Éder Enikő, Mátrai Lukács Sándor, Tokai Andrea, Vass Richárd, Andrei Elek, Carmen Vlaga-Bogdan, Ninoslav Đorđević, Branislav Jerković și Dragana Šuša.

Teatrul Clasic “Ioan Slavici” face parte și în 2017 din selecția celui mai important festival de teatru din țară: Festivalul Național de Teatru. Spectacolul prezent pe afișul celei de a 27-a ediții a FNT, alături de alte 52 cele mai bune producții teatrale din țară, este “Iubirea la oameni” regizat de Vlad Massaci. Actorii arădeni vor susține pe scena Teatrului Odeon,  două reprezentații ale acestui spectacol , în 26 și 27 octombrie.

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27 ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER–Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național I.L. Caragiale din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin  ARCUB - Centrul  Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediția din acest an îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Ediție desfășurată sub Înaltul  Patronaj al Președintelui României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite