Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

LUNEA ALBASTRĂ: Astăzi este cea mai deprimantă zi din an

Cea de-a treia zi de luni a anului, care, în 2016, cade pe 18 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă zi, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului.

LUNEA ALBASTRĂ: Astăzi este cea mai deprimantă zi din an
Comentează 0

„Blue Monday"/„Lunea albastră" este cunoscută drept cea mai deprimantă zi din an. A treia luni din ianuarie „adună" o serie de factori care o fac să fie atât de neplăcută: frig, datorii adunate în urma sărbătorilor de iarnă și rezoluții neîndeplinite. Mulți cred că în spatele acestei zile numită „Lunea albastră" ar fi dovezi științifice, dar specialiștii contrazic vehement astfel de afirmații. Există însă un sâmbure de adevăr?

Teoria despre "Blue Monday" a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Psihologul a luat în considerare vremea din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că cei mai mulți oameni urăsc zilele de luni.

Astfel, Cliff Arnall a stabilit ca cea de-a treia zi de luni a anului să fie considerată cea mai deprimantă zi, având în vedere că oamenii în această perioadă manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

Însă această teorie a psihologului a fost cauza unor dispute, întrucât acesta a creat formula ca parte a unei campanii de marketing pentru o companie de turism. Astfel, s-a luat în calcul ideea că opinia publică este influenţată să îşi programeze o vacanţă în această perioadă pentru a scăpa de starea de depresie.

În schimb, în acest an, o companie de băuturi contrazice această teorie, anunţând că "Blue Monday" nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, consideră compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an.

Un studiu realizat pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

METODE care te ajută să depăşeşti cu succes cea mai deprimantă zi din an

Blue monday : În primul rând pentru a te elibera de stările depresive, este recomandat să vorbeşti despre ceea ce simţi, despre cum te simţi. Mai mult, nu uita să te bucuri mereu de ceea ce ai deja.

"Uită-te la partea bună a lucrurilor, un fel de focus şi delimitare între ceea ce ţi-ai dori şi ceea ce există deja", a declarat, psihoterapeutul Alina Plăişeanu.

Mai mult, un studiu realizat pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite