Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ludovic Orban: „CCR este o filială a PSD!”

Ludovic Orban: „CCR este o filială a PSD!”
Comentează 1

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, după alegeri, Guvernul va pregăti o propunere de modificare a modului în care funcționează Curtea Constituțională a României (CCR), pentru că, susține prim-ministrul, „din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia” că instituția „este o filială a PSD”. 

„După alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Este clar că trebuie schimbate, din păcate sunt necesare schimbări ale prevederilor de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare, astfel încât să punem Curtea Constituţională în cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect al Curţii Constituţionale, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre Curtea Constituţională că este o filială a PSD, or lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri, într-o emisiune la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

Cât despre ipoteza ca Niculae Bădălău să ajungă la șefia Curții de Conturi, Ludovic Orban a afirmat: „PSD va fi judecat şi pentru oamenii pe care îi propulsează în funcţii publice. În mod normal, orice partid întreg la mine ar avea interesul să promoveze oameni de calitate”. La începutul lunii mai, CCR hotăra că amenzile aplicate celor ce încalcă prevederile ordonanțelor militare pe perioada stării de urgență au fost neconstituționale. Ulterior, prim-ministrul sugera că metoda de desemnare a judecătorilor Curții ar putea fi schimbată.

„Dacă a fost declarat neconstituțional un articol al unui OUG, care a modificat o OUG anterioară, declararea ca neconstituțional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdată trebuie să vedem despre ce e vorba că noi n-avem decât o comunicare a Curții Constituționale. Când vom avea și motivarea, atunci vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele constituționale, legale, juridice ale acestei decizii ale CCR”, afirma el.

Primul-ministru a explicat că, în opinia sa, hotărârea CCR asupra sesizării privind majorarea amenzilor este o „decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, în minoritate evidentă fiind, nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținerea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”.

Întrebat ce ar face Guvernul dacă CCR ar decide că însăși starea de urgență e neconstituțională, Ludovic Orban a răspuns: „Cum să devină neconstituțională starea de urgență? Este înscrisă în Constituția României. Acum eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situația în care Curtea Constituțională să rescrie Constituția. Constituția este clară, adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă a dus la o asemenea componență a Curții Constituționale, care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”.

Sursa: www.b1.ro

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite