Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lovitură pentru Trump. Un raport ONU arată că Phenianul continuă înarmarea nucleară și cu rachete

Coreea de Nord nu şi-a oprit programele de înarmare nucleară şi cu rachete, arată un raport confidenţial al ONU consultat vineri de Reuters. Administraţia condusă de Kim Jong-Un pare să nu respecte angajamentele în sensul dezarmării, a admis vineri secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Lovitură pentru Trump. Un raport ONU arată că Phenianul continuă înarmarea nucleară și cu rachete
Comentează 0

Raportul a fost realizat timp de şase luni de experţi independenţi care au monitorizat implementarea sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian şi a fost înaintat vineri seara comisiei pentru sancţiunile respective a Consiliului de Securitate.

Misiunea nord-coreeană la ONU a refuzat solicitarea Reuters de a comenta informaţia.

Documentul mai menţionează că Phenianul îşi continuă cooperarea militară cu Siria şi a încercat să vândă arme rebelilor Houthi din Yemen. Nord-coreenii au încălcat embargoul asupra exportului de textile, prin vânzări în valoare de 100 de milioane de dolari către China, Ghana, India, Mexic, Sri Lanka, Thailanda, Turcia şi Uruguay, din octombrie 2017 până în martie 2018, arată raportul. Transferurile ilegale de produse petroliere între nave, în apele internaţionale, pentru a aproviziona Coreea de Nord, s-au extins şi au devenit mai sofisticate, potrivit aceleiaşi surse.

"Preşedintele Kim Jong-Un a anunţat angajamentul denuclearizării. Lumea a cerut, prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, denuclearizarea Coreei de Nord. În măsura în care se comportă într-un mod care intră în contradicţie cu acest lucru, nord-coreenii fie încalcă una sau mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, fie înţelegem că încă trebuie să găsim modalităţi pentru atingerea obiectivului pe care îl dorim", a declarat Mike Pompeo, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a mai spus şi săptămâna trecută în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american că Phenianul a continuat să producă combustibil pentru bombele nucleare în ciuda promisiunii sale de denuclearizare, dar a insistat că administraţia Trump încă înregistrează progrese în discuţiile cu Coreea de Nord.

Trump a scris pe Twitter după istoricul summit cu Kim, din Singapore, luna trecută: "Toată lumea se poate simţi acum mult mai în siguranţă decât în ziua când am fost învestit în funcţie. Nu mai există o Ameninţare Nucleară din partea Coreei de Nord".

Kim s-a angajat în acelaşi summit să acţioneze în direcţia denuclearizării, dar Phenianul nu a oferit detalii despre cum ar putea decurge procesul.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite