Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legea care permite cetățenilor să iasă anticipat la pensie fără penalități a intrat în vigoare

A fost publicată astăzi în Monitorul Oficial legea inițiată de deputații PNL Glad Varga și Sergiu Bîlcea, prin care se face dreptate celor afectați de poluarea Combinatului Chimic din Vladimirescu, după ce la sfârșitul săptămânii a fost promulgată de președintele României. Cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani neîntrerupt în Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Aluniș, Horia, Mândruloc, Tisa Nouă și Vladimirescu beneficiază de modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010, aceste localități au fost incluse în anexa celor grav afectate de poluare. Lista localităților incluse a fost condiționată de proximitatea față de Combinat, așa cum este prevăzută în lege. În perioada următoare, se vor face demersuri pentru a include și comuna Livada, aflată în proximitatea Combinatului.

Legea care permite cetățenilor să iasă anticipat la pensie fără penalități a intrat în vigoare
Comentează 1

Deputatul Glad Varga a expus în cadrul unei conferințe de presă pașii care au dus la această lege: „Este un proiect foarte bun pentru arădeni, care a pornit în urma unor solicitări ale cetățenilor. În anexa 5 apăreau o serie de comunități afectate de poluare, printre care și cele afectate de Combinatul Chimic din Târgu Mureș. Am început acest demers, am inițiat proiectul de lege împreună cu Sergiu Bîlcea, am luptat în fiecare comisie, proiectul a trecut de Senat deși unele avize au fost negative. Am făcut lobby la celelalte partide pentru susținere, în final am ajuns la Camera Deputaților. Au fost mai multe inițiative din țară, dar împreună cu colegii care le-au susținut am convenit să le punem în o singură lege. Am făcut o coaliție mult mai mare cu alți colegi parlamentari și am introdus localitățile din județul Aradul alături de alte comunități din țară. Ulterior, colegii de la PSD au introdus un amendament pentru unele localități care beneficiau oricum de lege, fiind în rază de 8 km”, a spus deputatul Glad Varga, care  a ținut să precizeze legea nu obligă pe nimeni să iasă la pensie cu doi ani mai repede, ci doar oferă această posibilitate.

Deputatul Sergiu Bîlcea a discutat la Casa de Pensii, care este pregătită să aplice legea, și a venit în fața presei cu un document-sinteză care explică liniile generale ale noii legi. Acesta a încurajat arădenii care se confruntă cu situații specifice să se adreseze Casei de Pensii pentru a primi îndrumare. Este un act de dreptate pentru oamenii care au trăit în zona afectată de poluare și care trebuie să beneficieze de tratament egal cu oamenii care au fost expuși la poluare în alte zone din țară! Pentru a beneficia de lege, cei din localitățile incluse vor aduce o adeverință de la serviciul de evidență a persoanelor, care este obligat să o elibereze în 20 de zile, din care să reiasă că au locuit neîntrerupt timp de cel puțin 30 de ani. Este nevoie de îndeplinirea unor condiții, printre care realizarea stagiului complet de cotizare. Pentru fiecare situație particulară, îi încurajez pe potențialii beneficiari să solicite sprijin la Casa de Pensii”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea.

Ceea ce este foarte important de știut este că termenul de 30 de ani continuă să curgă și în momentul de față, poluarea la care au fost supuse localitățile menționate în actul normativ continuând să producă efecte.

Intraţi AICI pentru detalii.

 

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite