Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lansare-surpriză la sărbătoarea UZPR-iștilor arădeni

Lansare-surpriză la sărbătoarea UZPR-iștilor arădeni
Comentează 0

Lansare-surpriză la sărbătoarea UZPR-iștilor arădeni

După cum v-am mai informat, recent, la Biblioteca Județeană “A.D. Xenopol” a avut loc sărbătoarea ziariștilor arădeni, la care ne-a onorat cu prezența chiar președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan.

Cu această ocazie a fost lansată prima apariție editorială a Filialei Ioan Slavici  Arad a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, “Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”- coordonatori Emil Șimăndan și Vasile Filip. Cartea a fost tipărită, cu sprijinul Bibliotecii Județene “ A. D. Xenopol” și a directorului acesteia, dr. Doru Sinaci, la Editura Azbest Publising, și este dedicată Centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România dar și împlinirii unui sfert de veac de la constituirea filialei din Arad a UZPR.

Dar la acest eveniment  avut loc și o lansare – surpriză: cartea prof. Geanina Jecalo Iovănescu “Baricada din călimară. Fragmente arădene cu poetul Ștefan Augustin Doinaș și publicistul Emil Șimăndan”. Lucrarea, apărută în aceste zile, este dedicată de autoare tot Centenarului UZPR.

Autoarea s-a născut în 1994, în comuna Birchiș. A făcut școala primară în satul natal, liceul – la Lipova, facultatea și masteratul – la Timișoara. Acum este profesor de Limba și literatura română la Școala Gimnazială Aurel Vlaicu din Arad. Deși foarte tânără, a publicat versuri în numeroase antologii literare, a debutat editorial cu volumul de versuri “Drumul parfumat – gândurile sufletului” și are în lucru un volum de poezii “Petate dintr-o călătorie” și un “Dicționar al scriitoarelor și jurnalistelor arădene” .

“Baricada din călimară”,  este structurată pe două părți distincte și un cuvânt înainte semnat de autoare. Prima parte se constituie într-un colaj memorialistic, în care, prin fragmente special alese, Geanina Iovănescu prezintă, într-o ordine cronologică, cele mai importante și fecunde întâlniri și dialoguri ale lui Emil Șimăndan cu poetul Ștefan Augustin Doinaș, întâlniri materializate în două volume de interviuri: “Templul memoriei” și “Întoarcerea acasă”. Autoarea apreciază că “Emil Șimăndan s-a numărat timp de mai multe decenii printre aleșii din orașul Arad ai regretatului poet Ștefan Augustin Doinaș și regretatei sale soții, prim-balerina Irinel Liciu căruia – cum precizează ziaristul într-un eseu comemorativ – din vreme în vreme, la ceasuri aniversare ori la ceasuri divine de sărbătoare poetică, distinsa familie își deschidea tainicile porți ale memoriei, porți care rămâneau pentru cei mai mulți zăvorâte”. Dacă prima parte a volumului este dedicată în exclusivitate întâlnirilor poetului Ștefan Augustin Doinaș cu “freneticul ziarist” Emil Șimăndan, cea de-a doua parte conturează un profil al jurnalistului arădean. Această parte debutează cu două interviuri interesante, despre presa actuală în general și despre presa arădeană în mod special, pe care Emil Șimăndan le-a acordat Geaninei Iovănescu și lui Andrei Ando, primul la intrarea în cel de-al 80-lea an de viață iar al doilea la împlinirea vârstei de 75 de ani. Urmează alte 18 interviuri, antalogate de autoare, despre Presa și Revoluția din Decembrie 1989 în Arad, dintre cele acordate de Emil Șimăndan  unor ziariști din Arad și Bucuresti, printre care amintim cele luate de: Andrei Ando, Bujor Buda, Geanina Iovănescu, Petre Don, Claudia Julean,Vasile Filip, Marius Ţica, Florentina Ţigan, Lucian Şerban, Daniel Albu, Elena Diaconu şi altele, ordonate pe cele două subcapitole amintite. În carte mai este publicat și un interesant profil realizat de prof. univ. dr. Anton Ilica.

Ca titlu de curiozitate ar fi de precizat că Geanina Iovănescu s-a născut în anul 1994, an în care s-a înființat și filiala din Arad a UZPR și a fost ales ca președinte al acesteia publicistul Emil Șimăndan. Oare aniversarea comună a unui sfert de secol a atras-o spre ziaristul și publicistul Emil Șimăndan pe care îl vede – în Cuvânt înainte  - “fire blândă și prietenoasă”, “harnic și talentat”?

 

Vasile Filip

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite