Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Kelemen Hunor, la Arad: Parlamentul e o ”glumă”, nu mai controlează Executivul. Vezi ce spune despre formarea noului guvern

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, speră că după alegerile din decembrie România va avea un guvern politic și critică Parlamentul pentru că în ultimul an ”nu mai controlează Executivul în niciun fel”.

Kelemen Hunor, la Arad: Parlamentul e o ”glumă”, nu mai controlează Executivul. Vezi ce spune despre formarea noului guvern
Comentează 0

Prezent, joi, într-o conferință de presă la Arad, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că cea mai mare miză a alegerilor este ”aducerea înapoi în Parlament a deciziilor politice”, afirmând că ”altfel e greu să vorbești despre stat de drept, despre democrație parlamentară, despre tot ce ne-am dorit după 1990”.

”Eu sper că după 11 decembrie vom avea un guvern politic, cu o susținere clară. Parlamentul acum are multe, multe defecte și este văzut destul de negativ. Din păcate, nu își mai îndeplinește rolul consacrat în Constituție, nu legiferează așa cum ar trebui, este o legiferare haotică, de obicei se ocupă de ordonanțe care vin de la Guvern și nu inițiază legi. Deci, funcția de legiferare este cumva șubrezită”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că ”nici funcția de control nu mai există”.

”Acest parlament nu mai controlează Executivul în niciun fel, este o glumă de un an sau chiar mai mult. Eu consider că într-o democrație parlamentară Executivul trebuie să fie sub control parlamentar în orice moment, la fel și instituțiile de forță. Nici cu reprezentativitatea nu stăm bine, fiindcă față de 2012 lucrurile s-au schimbat în mod radical, ceea ce nu este corect și nu ar trebui acceptat. Cea mai mare boală a parlamentismului în România este aceea că sunt partide care au intrat în Parlament și nu mai există, dar sunt partide care n-au participat la alegeri și, bine merci, acum se află în Parlament, cu grupuri parlamentare și tot ce trebuie. Deci, voința electoratului de mult nu mai este reprezentantă”, a mai spus liderul UDMR.

Alianțe politice

Kelemen Hunor a fost întrebat dacă a purtat deja discuții privind eventuale alianțe politice cu PSD sau PNL în vederea formării unui guvern după alegeri, el răspunzând că nu a discutat acest lucru și nu o va face decât după scrutin: ”Nu am avut discuții pentru perioada post electorală cu niciun partid și nici nu vom discuta până la alegeri. După 12 decembrie, când vom ști rezultatele, vom discuta”.

Întrebat ce preferințe ar avea pentru alianțe, respectiv dacă al alege PSD sau PNL, Kelemen Hunor a refuzat să răspundă, spunând că o va face din 12 decembrie.

Colaborare în premieră

UDMR va depune, luni, listele cu peste 200.000 de semnături la Biroul Electoral Central, iar Uniunea va avea candidați în toate circumscripțiile electorale, inclusiv în străinătate.

”În acest an facem ceva ce nu am făcut niciodată. Am ajuns la înțelegere cu Partidul Civic Maghiar și ei vor intra pe listele noastre. Deci nu vorbim despre coaliție, nu vorbim de alte forme de asociere. Vor primi două locuri eligibile, în Mureș și Covasna”, a spus liderul UDMR.

În Mureș și Cluj, unde în acest an PCM a participat la alegeri pentru consiliile județene pe listele UDMR, s-au obținut mai multe voturi.

”Experiența arată că am obținut cu două mai multe mandate în Mureș, unde avem 15 mandate, și două mandate în plus în Cluj, unde avem șapte, de la cinci. Indiferent cum am aborda, nu putem spune că această colaborare nu a adus voturi în plus. Raționamentul de a da un loc eligibil în Mureș de aici a plecat, pentru că acolo a existat un exercițiu de a merge împreună cu PCM”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor s-a aflat în Arad pentru a participa la manifestările care au loc în fiecare an, în 6 octombrie, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, unde sunt comemorați 13 generali care au fost excutați în timpul Revoluției de la 1848-1949.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite