Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „O decizie istorică, fonduri europene de 1,1 miliard de euro, gestionate local, în vestul țării”

Un moment istoric pentru descentralizarea gestionării fondurilor europene: 1,1 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare a județelor din vestul României! Banii vor fi gestionați la nivel regional, prin Agenția de Dezvoltare Regională!

Iustin Cionca: „O decizie istorică, fonduri europene de 1,1 miliard de euro, gestionate local, în vestul țării”
Comentează 0

Este cel mai mare progres în domeniul absorbției fondurilor europene, din momentul aderării României la Uniunea Europeană! Pentru prima dată, județele au hotărât în urma unor dezbateri axele prioritare pentru regiune, nu așa cum s-a întâmplat până acum, când de la Bruxelles se decidea care sunt nevoile populației, și se finanțau uneori măsuri nerelevante pentru viața oamenilor într-o anumită zonă. 

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, care este și vicepreședintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, consideră că este o mare victorie a administrațiilor locale, una istorică, dar în primul rând un succes al echipei Agenției de Dezvoltare Regională Vest, condusă de directorul Sorin Maxim, care a reușit să convingă Comisia Europeană să agreeze această măsură.

„Fondurile europene gestionate local au o absorbție de 100%. Asta s-a văzut și în cazul grupurilor de acțiune locală, unde nu doar că au fost consumați toți banii europeni, dar au existat și solicitări suplimentare, în timp ce la proiectele naționale absorbția este la 62%. De aceea ne bucurăm astăzi pentru această reușită și felicităm echipa lui Sorin Maxim. Cu cât decizia este adusă mai aproape de cetățean, cu atât eficiența folosirii fondurilor europene crește. În timp ce la nivel central fondurile nu se consumă, noi, în județe, am avea nevoie chiar de bani suplimentari! Descentralizarea gestionării fondurilor europene ar trebui să continue la nivel central pe toate palierele, să nu se limiteze doar la fondurile europene”, a declarat Iustin Cionca.

Acest succes, anunțat vineri membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest,  înseamnă, pentru județul Arad, asigurarea certă a finanțării pentru proiectul strategic al Consiliului Județean, respectiv pentru modernizarea a peste 74 km de drumuri în nordul județului: Mișca-Apateu-Berechiu, Șicula-Cermei-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu.

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite