Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „Digitalizăm Consiliul Județean cu cap, să nu digitalizăm birocrația”

Digitalizarea instituțiilor publice va fi finanțată prin Programul Operațional Regional. Dar pentru ca ea să fie cu adevărat eficientă, trebuie să integreze toate instituțiile publice, toate primăriile din județ, Consiliul Județean, ca fluxurile digitale să nu fie dublate de hârtii, este de părere președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Iustin Cionca: „Digitalizăm Consiliul Județean cu cap, să nu digitalizăm birocrația”
Comentează 0

„Să nu digitalizăm birocrația” – a declarat Iustin Cionca, referitor la acest subiect.

Consiliul Județean Arad și-a anunțat la începutul acestui an intenția de a reduce birocrația și de a elimina din hârtii. Zilnic, președintele Consiliului Județean semnează sute de documente, cu mii de pagini în total. Intenția Consiliului Județean se bazează pe faptul că, din cauza birocrației, uneori trec trei-patru zile de la înregistrarea petițiilor la Registratură și până când ajung efectiv să intre în soluționare.

„Primul pas pe care l-am făcut a fost creșterea ponderii distribuirii electronice a corespondenței, respectiv a petițiilor, care intră la noi prin e-mail. Acestea sunt repartizate în timp real către direcțiile și serviciile de specialitate, fără să mai treacă întâi pe la Registratură și să fie date de acolo pe circuit. Cei cărora li se adresează aceste documente se duc să le înregistreze personal, iar pe soft există dovada că au primit acel document, nu există posibilitatea ca el să se piardă. În următorul pas, Registratura va deveni complet digitală, numărul de înregistrare va fi dat de cel care distribuie corespondența electronică, iar circulația documentelor va fi și ea complet digitală. Pentru implementarea acestui proiect noi am contactat Agenția de Dezvoltare Regională, fiindcă sunt costuri foarte mari, estimate la milioane de euro (incluzând aici și digitalizarea arhivei de aproape 30 de ani a Consiliului Județean). Insist pentru digitalizare pentru că ea nu înseamnă doar viteză de lucru și eficiență mai mare în actul administrativ, ci și transparență în relația cu arădenii”, spune Iustin Cionca.

ADR Vest intenționează să elaboreze o platformă deschisă, care va încuraja și firmele private să contribuie cu soluții la gândirea sistemului.

Se va realiza un Hub Digital de Inovare la nivelul Regiunii Vest (deținător de competențe în domeniul digital) integrat într-o rețea europeană. „Nu vor fi cheltuieli mari pentru aplicații, ci pentru abonamente, pentru distribuirea programelor. Noi am început deja să lucrăm cu Consiliul Județean Timiș, dar am avut discuții preliminare și cu Consiliul Județean Arad și vom dezvolta proiectul la nivelul instituțiilor administrative din regiunea de vest care doresc să intre în acest program”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite