Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „Cer Guvernului să analizeze cum se pot importa mere de 20 de ori mai ieftine decât cele românești, pentru masa elevilor”

Cum să oferim copiilor mere și lapte din România, în cadrul programelor școlare, în locul laptelui din Ungaria și al merelor poloneze, acesta a fost subiectul discuției de astăzi dintre președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu. La Consiliul Județean au fost realizate astăzi contractele subsecvente pentru lapte și fructe, pentru a doua parte a acestui an școlar, ocazie cu care subsecretarul de stat a realizat o analiză a aprovizionării cu produse românești. Peste 80% din laptele furnizat în școli nu este din România și aproape 100% din mere sunt importate din Polonia.

Iustin Cionca: „Cer Guvernului să analizeze cum se pot importa mere de 20 de ori mai ieftine decât cele românești, pentru masa elevilor”
Comentează 0

Cadrul legislativ permite primăriilor să transfere realizarea procedurilor de achiziție pe Consiliul Județean, ceea ce nu încurajează micii producători locali, ci companiile care furnizează en-gros. În județul Arad o singură Primărie, cea de la Lipova, realizează achiziția de lapte și mere prin propriile sale structuri, toate celelalte o fac prin Consiliul Județean. Asta înseamnă că respectând legislația, micii producători, care nu au capacitatea de a furniza cantități mari și de a organiza transportul la distanțe mari, sunt defavorizați.

Președintele Consiliului Județean a declarat că următorul Guvern trebuie să aibă ca prioritate, în domeniul agricol, identificarea și corectarea motivelor pentru care în România ajung produse de import mai ieftine decât cele produse pe piața locală. Fie este vorba despre creșterea subvențiilor în țară, fie crearea unor mecanisme de susținere a micilor producători care nu pot astăzi concura cu produsele străine. De exemplu, din Polonia se importă mere de 20 (!) de ori mai ieftine decât sunt cele românești, ceea ce reprezintă o anomalie, spune Iustin Cionca. Dacă producătorii de mere din Polonia primesc subvenții atât de mari, atunci producția românească va pierde teren, până la a dispărea definitiv. Aceeași constatare este valabilă și în cazul altor legume, fructe sau produse din carne.

„În ce privește următoarea achiziție de lapte și mere pentru școlile din județ, Consiliul Județean va avea o întâlnire cu primarii ca aceștia să își asume procedura într-un număr mai mare și să dea astfel o șansă firmelor locale de a intra în competiție. Nu este firesc, de exemplu, ca în localități unde funcționează o fabrică de lapte să se aducă pentru elevi lapte de la Oradea, așa cum nu este firesc ca acolo unde avem producători de mere aceștia să rămână cu producția nevândută, din cauza fructelor aduse de la o distanță de o mie de kilometri”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide