Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ioan Kett Groza - 80

Ioan Kett Groza - 80
Comentează 0

Cu prilejul împlinirii rotundei vârste de 80 de ani pictorul arădean Ioan Kett Groza și-a vernisat recent o sugestivă expoziție retrospectivă de pictură și grafică la Galeria de Artă DELTA.

La deschidere au ținut să fie prezenți prieteni ai artistului, colegi de trudă artistică, foști elevi, ajunși ei înșiși azi la o exprimare originală, precum și simpli admiratori (oare) ai (ale) pictorului și omului Ioan Kett Groza, mereu surprinzător, mereu știind ultima anecdotă și tot timpul emanând o energie pozitivă de necrezut.

”Veneam încoace gândindu-mă ce o să spun eu la aniversarea lui Ioan Kett Groza?! Prima aniversare fiind cea de 43 de ani de când îl cunosc eu pe Kett, adică aproape o jumătate de secol. Era și pe atunci la fel de frumos, la fel de înalt, la fel de bărbos și ne-am împrietenit foarte repede. Căci el este un om care socializează rapid. Iar în societate este indiscutabil un reper. Și aș accentua spunând că Ioan Kett Groza este un reper emblematic pentru Arad” a punctat sculptorul Dumitru Șerban, președintele Filialei Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

”Arădeanul Ioan Kett Groza, artist prolific, bucurându-se de atenție și receptivitate pentru reușitele sale în sfera picturii, graficii sau a șarjelor umoristioce, și-a confirmat un profil distinct în epocă, susținut de valori cromatice mereu adecvate, proaspete, de stilizări organice și comprimări ale formei prin intervenții liniare sigure și ferme și, mai ales, printr-o consecventă cultivare a impresiei de fantast și pitoresc” (Negoiță Lăptoiu, critic de artă).

În încheiere sărbătoritul a ținut să mulțumescă discret tuturor celor prezenți: ”Mă bucur să văd atâtea figuri prietenoase, care sunt astăzi aproape de mine, căci tocmai îi spuneam dimineață soției mele că trebuie să fie ușor sonați cei care vor veni pe o asemenea vreme la vernisaj. Deci, ați sesizat: ușor sonați și vă mulțumesc încă odată că ați venit! Căci atunci când realitatea înconjurătoare devine disperat de apăsătoare încerc să plonjez în ireal, locul unde caut mental și-l găsesc în mine ca un fel de halou ce mă protejează și-mi permite să mă desfășor creativ, fapt ce-mi creează o pace care guvernează peste simțuri”.

Lucrările de pictură și grafică ale lui Ioan Kett Groza pot fi admirate (și chiar ulterior achiziționate !!!) la Galeria de Artă DELTA până pe data de 14 August.

 

Vasile de Zărand

Galerie foto (92)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite