Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

INVESTIȚIE AȘTEPTATĂ | Teatrul de stat va fi reabilitat cu 75 de milioane de lei în următorii patru ani

Palatul în care funcționează teatrul de stat, vechi de peste 140 de ani, va fi reabilitat în întregime. Imobilul este degradat atât în interior cât și în exterior, iar autoritățile locale au fost nevoite să închidă trotuarele din jur pentru ca trecătorii să nu fie răniți de tencuiala care cade.

INVESTIȚIE AȘTEPTATĂ  | Teatrul de stat va fi reabilitat cu 75 de milioane de lei în următorii patru ani
Comentează 0

Consilierii locali din Arad au aprobat, marți, un proiect privind reabilitarea în mod etapizat, pe o perioadă de patru ani, a clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, lucrările fiind estimate la 75 de milioane de lei. Este o investiție așteptată de mulți ani, pentru că imobilul este degradat atât în interior, cât și în exterior.

De câțiva ani, fațadele pun în pericol trecătorii, din cauza tencuielii care cade, iar conducerea teatrului a decis să nu le mai permită pietonilor să circule pe trotuarele adiacente, care au fost închise cu garduri metalice și bandă roșie.

Conform proiectului votat de consilieri, în prima etapă vor fi executate lucrările exterioare, care vor dura doi ani, valoarea acestora fiind de peste 14 milioane de lei.

„Având în vedere degradarea accentuată a faţadelor, care reprezintă un pericol pentru trecători, se impune intervenţia de urgență pentru reabilitare acestora şi a acoperişului“, se menționează în hotărârea Consiliului Local.

Lucrările exterioare vor mai include înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea elementelor de tinichigerie, refacerea pavajului şi a sistemului de colectare şi evacuare ape pluviale și refacerea iluminatului arhitectural.

De asemenea, în raportul de specialitate al proiectului se atrage atenția asupra ”degradării fizice şi morale a dotărilor, utilajelor, instalaţiilor, precum şi a degradării structurii de rezistenţă a clădirii, mai ales în zona scării interioare şi a scenei“.

„Finisajele, pardoselile, draperiile, tapiseriile sunt degradate şi inestetice, raportate la tipul activităţilor care se desfăşoară în această clădire“, mai scrie în raport.

Cea mai mare parte a sumei care va fi cheltuită, peste 61 de milioane de lei, vizează reabilitarea interioară.

Pentru interior, față de lucrările avute în vedere, s-a aprobat realizarea unei scene turnante automatizată mobilă și înlocuirea scaunelor cu unele speciale pentru săli  de spectacole. Ar urma să fie achiziționate 450 de scaune de pluş, o cortină de pluş, sistem audio și dotări pentru persoanele cu dizabilităţi fizice (platformă mobilă tip elevator, montată pe scară).

Finanţarea investiției se va face cu fonduri din bugetul local ”şi alte surse atrase în condiţiile legii”.

Anterior, Primăria Arad a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest o cerere de finanțare din fonduri europene a lucrărilor exterioare, considerate prioritare, însă finanțarea a fost respinsă recent. Referitor la acest lucru, viceprimarul Călin Bibarț a declarat, în ședinta Consiliului Local, că ”proiectul a fost respins din cauza ghidului pentru fonduri europene întocmit de Guvern, plin de inadvertențe”.

”Drept dovadă este faptul că a fost emis un nou ghid, care cuprinde modificări”, a spus Bibarț.

Palatul teatrului de stat din Arad a fost construit între anii 1872-1874 în stil neoclasic, fiind unul dintre cele mai impresionante edificii locale. Între anii 1958-1960 au avut loc singurele lucrări ample de reabilitare, în urma unui incendiu care a produs distrugeri importante în 1956.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite