Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Invenţie impresionantă. Iată cum se vor face analizele de sânge în viitor

Invenţie impresionantă. Iată cum se vor face analizele de sânge în viitor
Comentează 0

Câţi dintre noi nu tremură de frică atunci când trebuie să facem analize de sânge? Ca să nu mai vorbim de copii, pentru care recoltarea unei probe de sânge înseamnă o dramă. Vestea bună este că, în curând, analizele de sânge vor putea fi făcute cu ajutorul unui mic aparat care nu înţeapă pielea.

O echipă de cercetători americani au inventat un aparat care extrage sângele din vene capilare.

Această procedură nedureroasă şi noninvazivă ar putea conduce la sfârşitul analizelor de sânge cu ac. În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Wisconsin Madison, societatea americană Tasso Inc. a dezvoltat un aparat care permite recoltarea probelor de sânge fără ac şi fără durere.

De mărimea unei mingi de ping-pong, aparatul se aplică pe piele asemenea unei ventuze. Dar în loc să înţepe pielea şi să extragă sângele din vene, acest mic aspirator recoltează sângele din vase de sânge microscopice, numite capilare. Întreaga procedură durează două minute. În acest timp, sângele este extras din micile vase de sânge într-un recipient detaşabil, care apoi se poate trimite la laboratorul de analize, potrivit Adevărul.

Acest aparat se bazează pe principiul unei tehnologii care se numeşte microfluidică. Ea presupune un sistem de manipulare a fluidelor cvasimicroscopice.

Deocamdată, aparatul este în măsură să recolteze aproximativ 0,15 centimetri cubi de sânge în 2 minute. Este o mică doză care ajunge totuşi pentru a analiza nivelul colesterolului şi al glucozei, pentru a pune în evidenţă infecţii, pentru a efectua markeri tumorali.

Producătorul intenţionează să pună la punct un aparat similar pentru a realiza teste de depistare a HIV. În acest caz, pe lângă evitarea înţepăturii, ideea este de a permite fiecărui individ de a-şi recolta singur proba de sânge şi apoi de a o trimite la un laborator de analize.

Sursa: www.realitatea.net


 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite