Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Interviu cu Doru Buzducea - Președintele CNASR, Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și promotor al Campaniei „România în picioare pentru asistența socială”!

Interviu cu Doru Buzducea - Președintele  CNASR, Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și promotor al Campaniei „România în picioare pentru asistența socială”!
Comentează 0

 Arădenii, chemați să sprijine asistența socială

Pe data de 13 octombrie 2017, Filiala Arad a CNASR organizează la Consiliul Județean un eveniment dedicat asistenților sociali și oficialităților județene ce susțin profesia de asistent social. Județul Arad se alătură celorlalte județe prin care a trecut Caravana CNASR: Gorj, Sibiu, Neamț, Bacău, Ialomița, Ilfov, Giurgiu, Vaslui, Oradea, Timiș. Doru Buzducea, președintele organizației reprezentative a comunității asistenților sociali ne-a acordat un scurt interviu despre campania pe care a declanșat-o la nivel național.

Domnule președinte, care este ținta acestei campanii derulate la nivel național, o campanie în care a fost inclus și județul Arad?

Ne bucurăm că iată Aradul, mica Vienă de pe Mureș se aliniază Campaniei noastre metaforic denumită „România se ridică în picioare pentru asistența socială”! Ne bucurăm că unul dintre cele mai vechi orașe din țară, cu o istorie de peste un mileniu, un adevărat muzeu în aer liber, orașul în care a fost pregătită Marea Unire și-a deschis larg brațele pentru a primi la nivel înalt caravana CNASR. Conceptul campaniei noastre este același, aducerea laolaltă a tuturor: oficialități de rang înalt, universitari, ziariști, practicieni, societate civilă, celebrități locale, decidenți și actori instituționali în domeniul asistenței sociale. Pas cu pas, întreaga Românie se ridică în picioare pentru asistență socială. Pentru organizarea evenimentului din județul Arad vreau să multumesc în mod special doamnelor Ionela Dehelean și Alina Costin, dar și tuturor colegilor asistenți sociali implicați în organizare.

Ce doriți să obțineți prin această campanie națională?

Ne dorim o repoziționare a asistentului social în cadrul sistemului național de asistență socială, vorbim de punctul 4 din cadrul Manifestului Asistentului Social lansat la 1 iulie 2015, la Institutul Cultural Român: „definirea rolului central al asistentului social ca profesionist în cadrul sistemului de asistență socială.” Depunem eforturi ca autoritățile centrale și locale să înțeleagă faptul că sistemul de asistență socială nu poate funcționa fără asistenți sociali. Sperăm într-o revigorare a spiritului de breaslă precum și într-o valorizare a statutului nostru profesional ceea ce implică asigurarea și respectarea condițiilor de muncă astfel încât exercitarea profesiei să se poată realiza conform codului deontologic.

Cum simțiți județele țării în acest periplu național?

Peste tot pe unde trecem suntem foarte bine primiți și acest fapt ne bucură. Județele țării sunt diferite în ceea ce privește gradul de dezvoltare al asistenței sociale, iar acest lucru este firesc în contextul specificului istorico-administrativ. Ne bucurăm însă că întâlnim lideri locali, oameni valoroși care înțeleg și susțin comunitatea asistenților sociali din județ. Iată că a sosit vremea ca sigla CNASR să atingă, pas cu pas, toate județele țării.

Un gând pentru arădeni?

Prieteni arădeni, rămâneți în picioare pentru asistența socială, pentru dreptate socială, pentru demnitate! Reprezentați un model de bună conviețuire în diversitate etnică și religioasă. Meritați din plin faima de „oraș poartă de intrare” dinspre Europa Centrală!

Doru Buzducea este profesor universitar, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Conducător de doctorat în sociologie, președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, autor de cărți, studii și cercetări de specialitate, redactor-șef al Revistei de Asistență Socială și președinte al Asociației Școlilor de Asistență Socială.

 

 


Scrie un comentariu

trimite