Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Inelele iubirilor lui Mihai Neamţu

Inelele iubirilor lui Mihai Neamţu
Comentează 2

Exact cu o lună înainte de Valentine's Day cunoscutul eseist şi politician Mihai Neamţu s-a întors în Aradul natal al primelor iubiri pentru a-şi lansa cartea „Vârstele iubirii”, cu subtitlul semnificativ „cum transformăm întâmplarea în destin?”, întrebare malrauxiană, menită să sugereze cinstit posibilului cititor faptul că se află, totuşi, în faţa unui volum ce tratează grav etapele „iubirii la oameni”, etape ce se imprimă în inimi precum inelele în trunchiurile copacilor (şi unde un posibil cititor în trunchiuri ar putea descifra soarta înfăşurată fractal a hologramei dragostelor petrecute) şi, deci, ipoteticul cititor nu se găseşte, totuşi, în faţa unei cărţi de Irina Binder, ce se rezumă (brownian, iar nu fractal) la agitaţia fluturilor din stomac.

Cartea a fost prezentată publicului ce a umplut ochi foaerul Teatrului Clasic Ioan Slavici de către jurnalista timişoreană Melania Cincea: „Citind această carte, care este un eseu foarte erudit, ce tratează trei vârste, trei etape ale iubirii: iubirea din adolescenţă, iubirea din tinereţe şi apoi iubirea la maturitate, mi s-a relevat latura sensibilă a lui Mihai Neamţu”.

„Şi politicienii sunt tărâmuri ale făgăduinţei şi fiinţele iubite sunt tărâmuri ale făgăduinţei în alt fel. Pentru că tinerii caută răspunsuri la întrebarea exact asta: cum transformi întâmplarea în destin, cum adică transformi o experienţă reprezentativă a întâlnirii cu celălalt? iată o întrebare pe care şi-o pune orice tânăr, orice adolescent”, a punctat autorul în încheierea dialogului purtat cu Melania Cincea. 

Apoi Mihai Neamţu a acordat cu generozitate autografe mulţimii ce se aşezase cuminte la o coadă impresionantă şi pe care o priveam halucinat, căci îmi amintea de vremurile din „iepoca de aur”, când arădenii stăteau la cozi nesfârşite pentru a-şi procura hrană.

Pentru stomac, atunci! Pentru suflet, acum!

P.S. Atenție, s-a strecurat o greșeală, pe bannere scrie Mihail în loc de Mihai!!!

Vasile Zărăndan

Galerie foto (64)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite