Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Incident GRAV: două rachete ruseşti au căzut în Polonia, pe teritoriul NATO, şi au UCIS doi oameni / UPDATE: Ce mesaj transmite premierul Nicolae Ciucă

Două rachete rusești din cele aproximativ 100 pe care armata rusă le-a tras marți asupra teritoriului Ucrainei au căzut în Polonia, lângă granița cu Ucraina, un incident în urma căruia doi oameni au murit, iar Guvernul a convocat Consiliul de Securitate, relatează agențiile internaționale de presă, scrie caleaeuropaena.ro.

Incident GRAV: două rachete ruseşti au căzut în Polonia, pe teritoriul NATO, şi au UCIS doi oameni / UPDATE: Ce mesaj transmite premierul Nicolae Ciucă
Comentează 1

Update 3 Ce mesaj transmite premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă scrie pe Facebook că România analizează situația, fiind în contact cu aliații săi.

,,Guvernul pe care îl conduc, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei.

Suntem alături de aliații și prietenii poloni și  pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației", anunță generalul Ciucă.


Update 2 Preşedintele Iohannis reacţionează

Preşedintele Klaus Iohannis a scris în această seară pe Twitter că România este solidară cu Polonia, stat prieten şi aliat, în urma veştilor îngrijorătoare cu privire la explozile de pe teritoriul său. „Suntem în contact cu partenerii şi aliaţii noştri”, a ţinut să precizeze Iohannis.


Update 1 Ce spun ruşii

Ministerul Rus al Apărării consideră că declarațiile de presă și ale oficialilor polonezi, despre presupusa cădere a rachetelor, reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația. 

„Declarațiile presei și oficialilor polonezi despre presupusa cădere a rachetelor «rusești» în zona așezării Przewoduv reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația. Nu s-au făcut lovituri asupra țintelor din apropierea frontierei de stat ucrainene-polone prin mijloace rusești de distrugere. Epava publicată în urmărire de presa poloneză de la fața locului din satul Przewoduv nu are nicio legătură cu armele rusești”, susţin oficialii ruşi, potrivit realitatea.net.


„Suntem conștienți de rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina. Pot să vă spun că nu avem nicio informație în acest moment care să confirme aceste rapoarte și că analizăm acest lucru în continuare”, a declarat și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Deutsche Welle.

Potrivit adevarul.ro, rachetele au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. Poliția, parchetul și armata sunt deja pe fața locului. Forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”, potrivit postului de radio polonez ZET. Pompierii au confirmat că au avut loc explozii în Przewodow, dar au spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele, a declarat într-un interviu pentru Radio Lublin purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonă. Acesta a confirmat că două persoane și-au pierdut viața.

Premierul Mateusz Morawiecki a convocat de urgență Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Forțele poloneze sunt în momentul de față în „alertă maximă”, potrivit presei britanice.

Sursa foto: Visegrad 24/ Twitter via caleaeuropeana.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite