Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În pădure, ca-n Vestul Sălbatic: dacă Ludu, care a fost găsit mort, l-a împușcat pe Sorin Jiva, și nevasta silvicultorului, Daniela, a fost atacată cu focuri de armă


Pădurile Gurahonțului au văzut multe și ascund multe secrete, conflicte și din când în când câte un cadavru. Ieri a fost descoperit trupul neînsuflețit al lui Valentin Tamaș, cel poreclit Ludu, un bărbat „ușor influențabil”, unii ar zice chiar că era cu minte puțină, care a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că a tras cu arma și l-a rănit pe pădurarul Sorin Jiva. Doar că nu doar silvicultorul a fost atacat cu focuri de armă, ci și soția sa, Daniela.   

În pădure, ca-n Vestul Sălbatic: dacă Ludu, care a fost găsit mort, l-a împușcat pe Sorin Jiva, și nevasta silvicultorului, Daniela, a fost atacată cu focuri de armă
Comentează 3

În 2011, Daniela Jiva a fost victima unui atac, asupra sa trăgându-se câteva focuri de armă, chiar în cabana pe care o deținea. „Soţul meu nu era acasă, fiind de serviciu. Stăteam la masă împreună cu o doamnă care venise în vizită. Am văzut că urcă o maşină înspre cabană. Cum era o pantă destul de mare, la un moment dat nu a mai putut urca. A dat cu spatele şi a întors. Din maşină a coborât cineva. M-am dus şi l-am întrebat: «Doriţi ceva?» Nu mi-a răspuns. L-am întrebat a doua oară: «Doriţi ceva?» Atunci mi-a răspuns: «Pe Jiva». Am apucat să văd că individul a venit cu o maşină de culoare vişinie. Imediat acesta a şi început să tragă. Cum avea o carabină, a tras cinci gloanţe, care mi-au trecut pe deasupra capului. Şi-a golit încărcătorul, după care a plecat”, a povestit presei, la vremea respectivă Daniela Jiva.

Agresorul a fost recunoscut de femeie, cercetat și condamnat la închisoare.

Ulterior, soțul său a fost împușcat, anchetatorii stabilind că principalul vinovat este Valentin Tamaș. Sorin Jiva a fost rănit, fiind lovit de „posuri”, cartușe interzise la vânătoare, în pulpa unui picior, într-un umăr și într-un plămân, în timp ce își făcea rondul, în pădurea aflată pe raza comunei Brazii. Doi dintre suspecți au fost identificați în câteva ore.

Iniţial s-a tras asupra maşinii cu care patrula Jiva, descoperindu-se trei-patru găuri în portiera stângă şi în parbriz. Paznicul de vânătoare nu a fost însă rănit pe când se afla în maşină, ci atunci când a decis să coboare, după ce autoturismul i s-a împotmolit în noroi. Cu toate că a fost împuşcat, Sorin Jiva a reuşit să parcurgă pe jos aproximativ un kilometru, până la o cabană. A fost nevoit să parcurgă această distanţă în condiţiile în care în locul unde a fost atacat nu avea semnal pe telefonul mobil.

„Sorin J., paznic de vânătoare în cadrul Ocolului Silvic Gurahonţ, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, a fost împuşcat, joi seara, de mai mulţi braconieri pe raza satului Iacobini din comuna Brazii, judeţul Arad. Paznicul de vânătoare se afla într-o acţiune de depistare a braconierilor din zonă. Braconierii au tras mai multe focuri de armă când Sorin J. se afla în autovehicul şi apoi, deliberat, asupra acestuia după ce a părăsit autovehiculul. Braconierii au folosit muniţie de tip ‹‹posuri››, cartuşe interzise a se folosi în vânătoare. Angajatul Direcţiei Silvice Arad era singur în momentul în care a fost împuşcat şi, în lipsa semnalului serviciilor de telefonie mobilă, s-a deplasat pe jos aproximativ un kilometru, pănă la cel mai apropiat canton silvic, unde a fost apelat serviciul de urgenţă 112. Sorin J. a suferit răni grave în zona toracelui şi abdomenului, inclusiv la plămâni, fiind nevoie să fie transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, unde a fost stabilizat de medici. Procurorii şi poliţiştii au demarat ancheta în acest caz, din primele informaţii două persoane, presupuşii agresori, fiind reţinuţi preventiv”, se arăta într-un comunicat de presă al RNP Romsilva.

La vremea respectivă anchetatorii susţineau că ar fi fost mai mulţi atacatori, doi dintre aceştia fiind identificaţi şi reţinuţi. Unul dintre ei, era Valentin Tamaș, zis Ludu, care nu deținea armă în mod legal.

Jiva a povestit prin ce a trecut, cu câteva zile înainte de descoperirea cadavrului

Cu câteva zile înainte să se găsească cadavrul lui Ludu, Sorin Jiva povestea pentru Presseone prin ce a fost nevoit să treacă, menționând că șefii i-ar fi spus „să o lase mai încet şi să nu-l mai intereseze, să nu mai vadă atâtea“. „Am fost pădurar şi apoi am ajuns şef de district în zona Mădrigeşti, Secaş, unde erau ei, hoţii de lemne. Am încercat să stopez tăierile ilegale şi braconajul. Am fost pus să fac patrulă la cantonul Şoimuş. Erau furturi de lemne, unde pădurarul Demea Ionel a fost dat afară, că a fost un prejudiciu de un miliard opt sute. De furturi, de tăieri ilegale de acolo. Şi l-am surprins când tăia cu drujba şi a fugit. Am făcut raport şi nu ştiu cum s-a soluţionat. Multe dosare zac în Parchetul Gurahonţ fără soluţii. Mi-or zis şefii ca să o las încet, să nu mai văd atâtea, să nu mă mai intereseze. Numai poliţiştii tineri se implică, ăştia mai vechi nu se implică, nu-i interesează chiar nimic“, declara Jiva pentru Presseone, scrie Antena 3.ro.

Se teme să mai umble singur prin pădure

În continuare, conform Adevărul.ro, Jiva susține că agresorii au tras asupra lui, când mergea să dea mâncare animalelor din pădure, să-l omoare, nu să-l sperie. „M-am dat jos să văd ce am, explozie sau s-a rupt ceva şi atunci am văzut că-i puşcată maşina şi aveam o gaură. Când am dat să fug, au tras în mine şi am sărit în maşină. L-am văzut pe Tamaş, erau doi. Au tras cu scopul să mă omoare, nu să mă sperie. Am stat în vale vreo zece minute şi vedeam cum curge sângele din picior. Am mers doi kilometri pe jos, de-abia am ajuns, şi înainte de Băleşti am obosit. Şi am zis că dacă mă pun jos n-o să mai ajung. Soţia mi-a zis să mă las de... Că am un copil de crescut“, își continuă Jiva povestea. Acesta afirmă că a ajuns să-i fie frică să mai umble singur prin pădure, din cauza braconierilor și hoților de lemne.

 „Am ajuns vremurile astea să îţi fie frică să umbli singur prin pădure. Ba te omoară, te puşcă, ba te bate. E foarte greu prin ce treci atunci. Io am avut zile. Vă daţi seama, în plămâni, 700 de grame (n.r. - de sânge). M-au operat la 3 dimineaţa în Timişoara. Puteam să mor de o mie de ori. Puteam fi şi eu tot ca şi el. Şi tot păcat (n. red - Probabil cu referire la pădurarul ucis în Maramureş). „Poate o să moară mai mulţi colegi de-ai mei şi tot n-o să se întâmple mare lucru“, a încheiat Jiva.

Citiți și: https://www.arq.ro/cadavru-in-padurea-iacobini-posibil-sa-fie-cel-al-lui-tamas-valentin-zis-ludu/30283

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite