Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

În februarie se deschide apelul de proiecte pentru cei 200.000 de euro destinați afacerilor mici

Prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, care ofera ajutoare de minimis de pana la 200.000 de euro cu fonduri europene, fara ca antreprenorii sa aduca bani de acasa, urmeaza fie deschisa printr-un apel de proiecte estimativ in cursul lunii februarie 2016.

În februarie se deschide apelul de proiecte pentru cei 200.000 de euro destinați afacerilor mici
Comentează 1

„Speram ca vom putea deschide apelul de proiecte in cursul lunii februarie. Dorim ca inscrierea sa se faca online si asteptam definitivarea sistemului electronic de la Ministerul Fondurilor Europene”, a declarat, Gabriel Friptu, director in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), coordonatorul programelor pentru fonduri UE gestionate de MDRAP.

Ghidul solicitantului – conditii specifice pentru aceasta linie de finantare, in forma consolidata, va fi publicat pana a finalul lunii ianuarie, au comunicat oficialii MDRAP.

Aceasta linie de finantare ar fi trebuit sa se deschida inca de anul trecut, cand, tot estimativ, s-au avansat mai multe perioade, fie in vara, fie in toamna lui 2015. Prin urmare, pana la publicarea efectiva a Ghidului solicitantului in forma consolidata nu se poate sti cert cand va fi lansat apelul de proiecte.

Noua linie de finantare va oferi microintreprinderilor ajutoare de minimis de maximum 200.000 de euro, pentru investiții în mediul urban.

Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN)

Prin POR 2014-2020 vor fi finantate doar activitatile care se regasesc in domeniile identificate de catre Strategia Nationala de Competitivitate , precum si cele care se regasesc in Planurile de Dezvoltare Regionala.  

Totodata, in urma negocierilor cu Comisia Europeana pentru aprobarea POR, au fost stabilite complementaritatile pe anumite activitati/domenii cu alte programe finantate din diferite fonduri europene, pentru a evita dubla finantare, ceea ce a avut ca efect ELIMINAREA unor domenii de activitate (de ex. agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura, procesarea alimentelor si a bauturilor, etc.)   – a mentionat AM POR.

La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi prinicipala sau secundara.

Ce se intampla cu TVA

Un aspect important al acestei scheme de finantare este legata de eligibilitatea taxei pe valoare adaugata.

Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata la investitii, dar numai in cazul in care aceasta este nedeductibila.

„Este eligibila doar TVA nedeductibila, potrivit legii. Contributia programului la finantarea unei investitii este de maximum 100% din valoarea eligibila a investitiei, in limita de minimis. Valoarea eligibila cuprinde si TVA nerecuperabila, conform legii (cheltuiala eligibila)”, a mentionat AM POR.

O alta chestiune este legata de durata maxima de implementare a proiectelor. Aceasta va fi stabilita in functie de aprobarea schemei ajutorului de minimis.

Documente utile:

Clarificarile AMPOR referitoare la schema microintreprinderilor
Ghidul Solicitantului POR – conditii generale
Model de Plan de afaceri 
Model de plan de marketing.

Sursa finantare.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite