Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Parlamentul s-a reunit în şedinţă comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi
Comentează 1

"Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în Parlament astfel încât să permitem fiecărei comunități să-și aleagă primarii prin majoritate de 50% plus 1 din votanți, astfel încât să oferim legitimitate.

În 1992, mecanismul de alegere a primarilor care a fost introdus stabilea alegerea primarilor cu 50% plus 1 și era necesară prezența la primul tur a 50% plus 1 din alegători, iar în caz contrar se repeta primul tur.

Parlamentul de imediat după Revoluție a legiferat mai aproape de exigențele democrației.

În 2012 s-a introdus alegerea prin majoritatea relativă: e ales primar cel care obține cel mai mare număr de voturi, fără a fi necesară prezența majorității alegătorilor", a afirmat Ludovic Orban.

"Chiar dacă numărul cetățenilor nemulțumiți de un primar depășește procentul de 50%, nu pot schimba primarul: pentru că voturile nemulțumiților se distribuie la mai mulți candidați în acest sistem.

Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile în 2016 au câștigat cu peste 50%. Poate vă e teamă că nu și-au făcut treaba cum trebuie, deși ați pompat resurse din bugetul de stat în primarii PSD?

Puteți să băgați și 10 moțiuni de cenzură, dar nu puteți să ne schimbați punctul de vedere nici al nostru, nici al celor peste 80% dintre cetățeni care vor alegeri în două tururi", a mai spus prim ministrul României.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, a scris g4media.ro.

PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură, care este susținută și de UDMR și de cei patru parlamentari din partidul lui Teodor Meleșcanu.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite