Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gripa a ucis încă cinci români! 23 de oameni au murit din cauza virusului

Încă cinci decese s-au înregistrat din cauza gripei. Numărul celor care au murit din cauza virusului ajunge la 23. Autoritățile au declarat, joi, epidemie de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor a ajuns la un nivel alarmant. 18 morți erau înregistrați ieri din cauza gripei. 

Gripa a ucis încă cinci români! 23 de oameni au murit din cauza virusului
Comentează 0

Cinci oameni au murit din cauza gripei. Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani, din județul Sibiu, având condiii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3. Data decesului: 26.01.2020. Un bărbat în vârstă de 67 de ani, din jud. Ilfov, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Data decesului: 06.02.2020. Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din jud. Constanța, având condiții medicale preexistente și antecedente vaccinale necunoscute, confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3. Data decesului: 01.02.2020.  O femeie în vârstă de 44 de ani, din jud. Dolj, având condiții medicale preexistente și antecedente vaccinale necunoscute, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Data decesului: 05.02.2020.  Un bărbat în vârstă de 26 de ani, din jud. Prahova, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Data decesului: 07.02.2020.

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână.

Potrivit Centrului Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile, în săptămâna 27.01.2020 –02.02.2020, s-a inregistrat o crestere foarte mare (de peste 99%) a numarului de imbolnaviri fata de nivelul asteptat (media aritmetica a numarului de cazuri raportate in trei saptamani anterioare), activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar apropape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta, iar rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. In consecință, s-a concluzionat că gripa evoluează epidemic. 

Au fost raportate la nivel national 7022 cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg teritoriul tarii, un numar aproape dublu fata de cele raportate in saptamana precedenta (3645) si fata de cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent S 05/2019 (3455 cazuri).

La  nivel  national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii  acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (145.622) si cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (102.981). 

Au fost raportate 38 de cazuri de Infectii  Respiratorii  Acute  Severe  (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) fata de  saptamana precedenta si cu 42 mai putine (de 2 ori mai putine) fata de aceeasi perioada a sezonului precedent. 

De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal.

Tot mai multe decese din cauza nevaccinării împotriva gripei

Alte persoane care au decedat din epdemiei de gripă sunt un copil de un an şi jumătate, din Neamț, și o femeie de 49 de ani, din Mureș. Acestea erau nevaccinate antigripal.

Medicii ne dau de înțeles că vaccinarea împotriva gripei trebuie făcută anual, din cauză că virusul își schimbă structura tot anual.

"Vaccinul gripal se administrează anual pentru că virusul gripal îşi modifică în fiecare an structura şi devine „imun”, şi astfel nu este afectat de anticorpii produşi în sezonul precedent. Nici anticorpii, la rândul lor, nu sunt foarte persistenţi. Şi atunci trebuie să repeţi vaccinarea anual",  afirmă prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit INSP, aplicarea pe scară largă a programelor de imunizare de-a lungul ultimilor 30 de ani a determinat o reducere semnificativă a bolilor prevenibile prin vaccinare şi a deceselor cauzate de acestea.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite