Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Rolul psihologului în școală a fost înțeles în mod deficitar”

În opinia deputatului liberal arădean Glad Varga, vandalizarea şcolii din Clejani de către trei elevi şi agresarea copiilor dintr-o clasă pregătitoare din judeţul Satu Mare de către un cadru didactic, care le-a pulverizat spray lacrimogen în faţă, sunt două evenimente care ilustrează modul deficitar în care a fost înţeles rolul psihologului în şcoală, dar şi rolul evaluării psihologice.

Glad Varga: „Rolul psihologului în școală a fost înțeles în mod deficitar”
Comentează 0

„Depistarea comportamentelor şi a situaţiilor potential conflictuale nu se poate realiza fără sprijinul unui specialist. În România, deşi este reglementat acest lucru, consilierul şcolar este prezent sau nu în unităţile de învăţământ, în funcţie de resurselor financiare disponibile pentru acesta. În plus, acolo unde există, consilierului şcolar i se alocă un număr foarte mare de copii, astfel încât eficienţa sa este redusă”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Acesta mai spune că deşi evaluarea cadrelor didactice se realizează anual din punct de vedere medical şi psihologic, după ceea ce s-a întâmplat la Satu Mare se poate vedea că certificatul medical nu este o garanţie că omul de la catedră va avea o conduită morală conformă deontologiei profesionale. Cu atât mai mult în această situaţie, când persoana în cauză a avut un comportament neadecvat şi în anii trecuţi, fapt cunoscut şi de autorităţile cu atribuţii în acest sens. „Este condamnabilă şi atitudinea autorităţilor care au permis revenirea la catedră a cadrului didactic şi practic pot fi considerate autori morali ai agresiunii, care ar fi putut avea consecinţe mult mai grave. Copiii implicaţi în aceste întâmplări trebuie să beneficieze acum de evaluare şi asistenţă psihologică, unii pentru a nu mai repeta actele de violenţă, ceilalţi pentru a se întoarce fără frică la şcoală. Sper ca autorităţile responsabile să aibă în vedere acest lucru, altfel fenomenul violenţei în şcoli se va perpetua, pentru că ştim cu toţii că «violenţa naşte violenţă»”, a încheiat Glad Varga.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite